Kada ste podstanar a imate kućnog ljubimca, pronalaženje smještaja koji je pet-friendly nije sasvim jednostavno ukoliko se za potragu ne spremite na pravi način. Kako bi vaša potraga bila jednostavnija i lakša donosimo vam nekoliko savjeta.

..................................................................................




 

Izbjegnite gužvu

Iako je finansijski aspekt ono što najviše utječe na izbor mjesta gdje ćete stanovati, pokušajte izbjeći naselja sa visokim neboderima. Mnogo je lakše uklopiti se u manju zajednicu dovodeći kućnog ljubimca u kuću sa dvorištem ili pak stan u zgradi koja nema mnogo spratova. U mnogoljudnijem naselju imat ćete manje mjesta za izvođenje vašeg psa u šetnju, a puno više komšija kojima bi vaš ljubimac mogao smetati.

 

 

 

 

 





 

 

 

Otvorene karte

Ako tek planirate nabaviti kućnog ljubimca, čak i ako je to trenutno samo maštarija, recite to iskreno vlasniku od kojeg iznajmljujete stan. Time ćete izbjeći probleme koji bi mogli nastati u budućnosti kada se jednom odlučite za nabavku ljubimca.

Ukoliko već imate ljubimca obavezno obavijestite vlasnika o tome unaprijed. To je činjenica koju nećete moći sakriti.

Također nemojte kriti ni broj kućnih ljubimaca ako ih imate više od jednog. Na taj način izbjeći ćete neugodne situacije izbacivanja, loše preporuke ili čak i pravne posljedice.

 






Skupite preporuke

Možda zvuči neobično ali može vam pomoći to da prikupite reference za vašeg kućnog ljubimca. Zamolite prethodnog stanodavca i stare komšije da vam napišu preporuke gdje će biti precizno napisano kako vaš ljubimac nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je uznemiravao ostale stanare.

Također zamolite vašeg veterinara da stavi na papir neke od činjenica vezanih za vašeg ljubimca o tome kako je propisno vakcinisan i redovno pregledavan.







 




Predstavite svog ljubimca

Ovaj savjet je za one koji su potpuno sigurni u to da će se njihov ljubimac ponašati pristojno u svakoj situaciji i da će dobro reagovati na nepoznatu osobu, to jest mogućeg budućeg stanodavca.













Istaknite pozitivne strane

Budući da je osobama sa životinjama teže pronaći pristojan i adekvatan stan, to znači da ćete, kada jednom pronađete pravo mjesto, tu ostati duže nego oni bez kućnih ljubimaca. Naglasite to svom budućem stanodavcu.

Ako je vlasnik i dalje sumnjičav predložite probni period u kojem će on imati priliku vidjeti kao se vaš ljubimac bez problema snalazi u novom prostoru, ne stvarajući nikakvu štetu.






Uvijek zajedno

Kućni ljubimci su dio porodice. Ako selite iz jednog stana u drugi, oni idu s vama i njihovo napuštanje u ovakvim situacijama ne smije biti opcija. Možda ćete morati malo bolje da se organizujete, da odvojite više vremena za traženje stana i da usavršite svoje pregovaračke vještine, ali sve će to biti zaboravljeno kada se napokon smjestite u novom domu u društvu svog dragog životinjskog prijatelja.






Ukoliko i vi smatrate da životinje na jedinstven način umiju da uljepšaju i ispune dan, udomite neka od ovih divnih stvorenja koja traže svoj dom, sama su i čekaju malo ljubavi – kliknite ovdje.