Naša poslovica: Vole se kao pas i mačka, u ovoj priči važila je samo na početku njihovog poznanstva, a nakon nekog vremena postali su najbolji drugari. Evo kakav je život mladog para, njihove bebe i dva kućna ljubimca.

..................................................................................

 

 



Ajla Ljubović rođena je u Sarajevu, a od 1996. godine živi u Rotterdamu (Nizozemska) sa dečkom Laurensom, kćerkicom Leyla Madeleine, mačkom koji se zove Noa i psom Tobyjem. Ova vesela i energična porodica poslala nam je fotografije svojih ljubimaca i željeli su da i mi osjetimo neizmjernu ljubav koju gaje prvenstveno jedni prema drugima, a onda i prema ljubimcima.


Pozitivni peteročlani tim

Toby je pas koji je sa Ajlom i Laurensom već 7 godina, on pripada rasi Beagle, veseo je i nježan pas, izuzetno društven. Mačak Noa je sa njima 2,5 godine, a kod njih je stigao kao malo mače od 12 sedmica. Privikavanje je proteklo veoma lako za njih dvoje, ali ne i za Tobyja.

Toby je bio nepokretan 3 mjeseca jer je pao niz stepenice kad mu je bilo šest mjeseci. Poslije toga se brzo oporavio. To nas je koštalo puno energije, ali je rezultat na kraju bio pozitivan. Kada nam se Noa pridružio, mi smo se brzo navikli, ali Toby nije. Trebalo mu je malo više vremena ali sad su drugari. Maze se i igraju zajedno – objašnjava Ajla.





Održavanje stana sa dva kućna ljubimca

S obzirom na to da je beba Leyla Madeleine u stanu, Ajla i Laurens trude se da svakodnevno održavaju stan, ali nagovještavaju da to uopšte nije tako teško, ako čovjek zaista voli životinje, kao što ih vole oni.

Toby nije nikad bio zainteresovan da grize obuću ili kablove. Noa je kao mali skakao na zavjese, ali smo ga naučili da to više ne radi. Postavili smo specijalno platno na 2 sprata gdje on može turpijati svoje nokte. Oba imaju svoje stvari: mačak svoj jastuk i igračke, Toby ima svoju korpu i, naravno svoje igračke, pa ga naše stvari puno ne interesuju. Noa izađe na naš balkon i hoda po krovu, vodi rat sa pticama i ode do komšija.

Na kraju se vrati umoran kući, dok Tobyja izvodimo u park tri puta dnevno
– kaže Ajla.

Kao i higijena stana, jednako je bitna i kvalitetna hrana i održavanje samih ljubimaca, a Ajla i Laurens trude se da pruže svojim ljubimcima najkvalitetnije obroke.

Što se tiče dlaka pokušavamo ih redovno četkati, mada ne previše jer ni to nije dobro. Ishrana životinja je isto jako važna te zbog toga koristimo jednu od boljih marki. Kuću usisavamo (tamo gdje su životinje najviše) svaki dan. Prije smo to radili dva puta sedmično, međutim sad imamo kćerku i zbog toga smo kupili mali robot-usisivač. Taj robot nam usisava stan svaki dan, a jednom sedmično mi usisavamo namještaj i generalno stan. Maca i ćuko ne ulaze u spavaću sobu uopšte, a također ih ne puštamo ni u dnevni boravak kad nismo tu
– objašnjava Ajla.


Savršeno okruženje za rast i razvoj djeteta

Poznato je koliko životinje pozitivno utječu na razvoj djeteta i koliko se često vežu za djecu. Tako je i u slučaju sa malom Leyla Madeleine. Naviknuta na životinje u okruženju, nema nikakav strah od njih i oni su joj drugari za igru.

Sa životinjama je super - uvijek se nešto dešava. Pored svega toga stalno smo u pokretu. Mi želimo da Toby izlazi redovno, a to znači da se i mi puno krećemo što je dobro i za naše zdravlje i za njihovo. Naša kćerkica je oduševljena životinjama. Kad vidi Nou i Tobyja uvijek se smije i ide za njima i pokušava im  nešto pričati i milovati ih. Zbog toga momentalno ne možemo zamisliti naš život bez njih.


Mi smo zajedno jedna mala porodica: nas dvoje, kćerkica, maca i ćuko
– radosno nam priča Ajla.

Ovo je jedan od najljepših primjera kako stvari zaista mogu da funkcionišu, sa samo malo dobre organizacije. Ljubav između ove ljupke porodice i njihovih ljubimaca vidljiva je i preko fotografija. Pokušali su objasniti i činjenicu da većina životinja u Nizozemskoj ima svu pažnju svojih vlasnika, da im uljepšavaju život i da zaista zaslužuju da se prema njima odnose zaštitnički i sa ljubavlju.


Baš kao što je ljudima potrebna pažnja, ljubav i zdravo ophođenje, isto to je potrebno i životinjama. Divna porodica Ljubović - Muijs van de Moer odličan je primjer za to.