Nakon zajedničkog života mace i psa, stiže nam još jedna ljupka kombinacija mačke Odri i kornjače Groke. Žive zajedno u sobi svoje gazdarice i imaju jednu zajedničku osobinu: oboje vole da se sunčaju.

..................................................................................







Naša čitateljka u svojoj sobi ima pravi mali šarmantni zoološki vrt. Njena maca Odri i kornjača Groka ispunjavaju joj slobodne trenutke i razigrano dočekuju svaki novi dan. Nikada im nije dosadno, svaki trenutak sa njima je nova dogodovština, a evo i kako funkcioniše ovaj ljupki trio.

Zanimljiva kombinacija

Groka je dobila ime po liku iz crtanog filma, a Odri po poznatoj glumici i kao „kombinacija sa TV-a“ njih dvoje ne samo da traže potpunu pažnju gazdarice, nego stalno nalaze načine da je svojim vragolijama nasmiju i oraspolože.

Odri, koja je dobila ime po jednoj od mojih omiljenih glumica, dakle, Hepbernovoj, kod mene je oko godinu i po dana. Dobila sam je kao poklon od drugarice dok je još bila mače. A Groku sam kupila još za vrijeme studiranja u novembru 2008. godine. U početku smo brinuli o mogućoj reakciji mačke na kornjaču, pa smo se uvijek trudili da Groku držimo van Odrinog dohvata, što je bilo pomalo teško. Na kraju smo shvatili da ne treba da brinemo i da se međusobno super slažu – objašnjava naša čitateljka.





Dom za živahnu kornjaču

S obzirom na to da su kornjačama potrebni posebni uslovi za život, najveće promjene u enterijeru tek slijede. Dok je kornjača mala, odgovara joj nešto manji prostor, međutim svakim danom potrebe se povećavaju.

Što se tiče održavanja enterijera, vezano za Groku, tu tek slijede najveće investicije. Trenutno je još uvijek držimo u plastičnom terariju, u kome joj sa jedne strane odgovara jer je taj terarij mobilan i smješten pored prozora, pa Groka može često da se sunča, a sa druge strane problem je u njegovoj veličini, jer je kornjačica veoma živahna. Već duže vrijeme razmišljam o ozbiljnijoj investiciji u profesionalni terarij, prikupljam informacije sa interneta o potrebnoj opremi i razmišljam kako da sve to estetski i funkcionalno uklopim u enterijer svoje sobe. Do tada se trudim da je redovno puštam u "šetnju" po sobi, međutim trudim se da pazim na nju kako se ne bi zavukla u neki nedostupan dio iza namještaja ili u kablove, s obzirom da je to česta pojava – kaže Grokina gazdarica.

 

Macini prohtjevi i simpatični nestašluci

Za razliku od Groke, sa Odri je malo lakše u svakodnevnim obavezama. Promjene vršene u enterijeru su minimalne, ali kako za svakog ljubimca i za Odri su bila potrebna prilagođavanja.

Odri je po tom pitanju bila malo manje zahtjevna. Na početku su se javljali problemi oko oštrenja kandži o namještaj, ali smo je od toga manje-više uspješno odvikli. Jedno vrijeme je bila u fazi kačenja za zavjese, veoma ju je zabavljalo da se kandžicama okači o zavjese i skine ih, budući da su bile prikačene samo običnim štipaljkama za karnišu. Rješenje za taj problem smo pronašli drugim načinom kačenja zavjesa. Kad je shvatila da ne može da ih skine, igra joj više nije bila zanimljiva.





Zatim, dešavalo nam se da često iskopa zemlju iz saksija kućnog cvijeća, ili u periodu zimskih praznika "napada" novogodišnje drvce. Tada smo se najčešće trudili da ono što joj je zanimljivo stavimo na stalke ili namještaj koji joj je nedostupan. Jedna od pojava sa kojom se suočavate kada imate mačku u kući je i neizbježno linjanje. Tada je najbolje rješenje redovno četkanje ljubimca, a ukoliko u kojem slučaju gajite ljubav prema gustim persijskim tepisima u enterijeru, najbolje je da na njih zaboravite – kroz smijeh objašnjava čitateljka.


Ljubav prema životinjama

Nije teško priviknuti se na životinje u domu ako ljubav prema njima postoji. Tako je bilo i sa našom čitateljkom i njenom cijelom porodicom. Danas su jako vezani za Odri i tolerišu joj sve nestašluke, dok im ona višestruko vraća maženjem u krilu i dnevnim dozama predenja.

Mislim da provođenje vremena sa bilo kojom životinjom veoma obogaćuje čovjekov život. Moja porodica je izuzetno naklonjena mačkama, valjda zbog njihove umiljatosti. Prije Odri imali smo jednog mačora koji je, nažalost, stradao od automobila. I mojima je dugo vremena trebalo da se priviknu na novo mače u kući za koje će se ponovo emotivno vezati. Međutim kod mačaka to je neizbježno, ko god je makar jednom u krilu držao mačku koja prede znat će o čemu govorim – kaže Odrina gazdarica.





Februar, priroda i maca

Maca Odri živi u kući sa porodicom, ali kao i svaka maca, u proljeće nema mira, stalno je u blizini prozora i pogledom luta na sve strane. Naša čitateljka ovih dana razmišlja o trajnoj sterilizaciji mace i rješenju problema i briga oko novih mačića.

U proljeće prošle godine Odri je dobila i prve mačiće, tri mačkice i jednog mačorčića. Bilo nam je izuzetno teško da se odvojimo od malih krznenih loptica, ali smo ih na kraju ipak poklonili i udomili. Da živimo u selu ili van grada, najvjerovatnije bismo ih zadržali, ali pošto to nije slučaj, poklonili smo ih. Nakon toga smo Odri dali injekciju za sterilizaciju i sad uveliko razmišljam o trajnoj sterilizaciji, pogotovo jer je februar već tu – objašnjava čitateljka.






U ovom domu svako jutro započinje ovako: kornjača Groka vedro lupka po svom terariju i pozdravlja prve zrake Sunca, čime budi svoju gazdaricu koja kretnjom po sobi, maci Odri daje signal da je vrijeme za buđenje. Tada drugari kreću da se igraju i dan za njih dobija smisao i uživaju u lješkarenju dok se gazdarica ne vrati s posla. Tada prava zabava počinje.





Ukoliko i vi smatrate da životinje na jedinstven način umiju da uljepšaju i ispune dan, udomite neka od ovih divnih stvorenja koja traže svoj dom, sama su i čekaju malo ljubavi – kliknite ovdje.