Možda ste se suočili s situacijom kada iz vaše mašine izvlačite veš očekujući da bude mekan i nježan, a umjesto toga dobijete hrpu grubog materijala koji je tvrd i neudoban za nošenje. Ako je to slučaj, velike su šanse da koristite previše deterdženta za veš.

masinazaves

Iako će oprati prljavštinu i mrlje, na kraju će stvoriti novi problem - ostaci deterdženta koji nisu temeljito isprani će učiniti vašu odjeću grubom na dodir koja može izazvati svrab prilikom nošenja.

Štaviše, upotreba previše deterdženta može rezultirati prevelikom količinom pjene u mašini, što može uzrokovati da se komadi veša 'zalijepe' jedni za druge, tako da se ne operu pravilno.

Pitanje koje se često postavlja je koliko deterdženta zapravo trebate koristiti. Prema Wirecutteru, dovoljno je samo dvije kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, ili jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma.

Ako perete ručno, tada je potrebno još manje deterdženta. Važno je napomenuti da količina deterdženta može varirati između različitih marki, ali čak i kad na etiketi na poleđini boce piše da trebate koristiti više, imajte na umu da su to često preporuke proizvođača, koji žele da trošite više.

Situacija može postati još komplikovanija ako koristite deterdžent visoke učinkovitosti (HE), jer su takvi deterdženti obično izuzetno koncentrirani i stvaraju malo pjene. Trebate ih koristiti u manjim količinama, posebno ako uzmete u obzir da nove mašine visoke učinkovitosti koriste manje vode za pranje veša od tradicionalnih mašina.

Kako biste uklonili nakupine previše deterdženta s vaše odjeće i vratili joj puni sjaj, možete primijeniti nekoliko metoda. Whirlpool predlaže namakanje veša u mješavini sirćeta i vode. U dubokoj posudi pomiješajte 1 šoljicu sirćeta u 1 litru vode i namočite odjeću. Pažljivo trljajte vidljive naslage deterdženta, ostavite da se namoče oko sat vremena, a zatim stavite u mašinu na ciklus ispiranja.

Druga metoda koja se nedavno proširila na Tik-Toku uključuje pripremu posebne kombinacije sastojaka - bocu vruće vode, ½ šoljice boraksa, ½ šoljice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, dobro namočite, pa ostavite četiri sata. Nakon toga isperite veš i operite ga u uobičajenom ciklusu pranja. Ova metoda možda neće učiniti vašu odjeću izrazito mekom, ali će sigurno spriječiti nakupljanje previše deterdženta ili omekšivača u vlaknima.