U malom stanu u centru Sarajeva žive Sofia i njene tri mačke – Tirga, Bleki i njihov brat, mačak Mustafa. Sticajem okolnosti preselili su iz kućice u cvijeću, gdje su mace prvi put prošetale svoje šapice, na zadnji sprat stambene zgrade.

..................................................................................







Prilagodba na novi, primjetno manji i još k tome zatvoren prostor, mace su dobro podnijele s obzirom na to da su u trenutku preseljenja bile još sasvim male.

“Sada sa tri sasvim odrasle mačke ponekad zna biti tijesno”, rekla nam je Sofia kroz smijeh. “Ali velika obostrana ljubav čini i malu kvadraturu većom.”


 

Dovoljno prostora za sve

U maloj kuhinji koja je ujedno i trpezarija, krije se bogata mačija trpeza. Uvijek pune zdjelice hrane i svježe vode dostupne su macama po cijeli dan. Ipak, jedna od njih, tigrasta Tirga, više voli da pije vodu koja u tankom mlazu curi iz česme.

Mustafa, veliki narandžasti mačak, često s visine nadgleda šta se to dešava dolje “na zemlji” i šta rade te tri žene na koje on motri.

Blekica, kornjačevina, kako se popularno nazivaju mačke ovako prošarane dlake, voli da se sklupča na kauču ili na dekici postavljenoj na topli radijator i spava mirnim snom po cijeli dan.






“Od maca ne možete ništa sakriti i teško im možete nešto zabraniti. Da biste trpjeli sve njihove nestašluke morate ih zaista voljeti”, objašnjava Sofia.

Tirga je očito najnestašnija od tri mačke. Korpu namijenjenu za držanje voća pretvorila je, bez pitanja, u mjesto za popodnevni odmor, a ladice koje Sofia ponekad zaboravi zatvoriti prava su poslastica za Tirgu koja uživa u zavlačenju na nemoguća mjesta.





U prilično prostranoj kupaonici, ispod lavaboa, smještena su dva velika zatvorena toaleta za mace. Kako su mace rasle jedan toalet se pokazao nedovoljnim te je Sofia kupila i drugi.


Zaštitna mreža

S obzirom na to da je stan iznajmljen, Sofia ne može unositi velike promjene u enterijer. Ipak jedno je morala učiniti, a to je instaliranje čvrste mreže na balkonu.

“Kada živite na nekom od viših spratova, a imate mačke, to je prvo i najvažnije što biste trebali učiniti”, kaže Sofia. “Nažalost, ja sam to naučila na teži način jer je Tirga pala s balkona. Imala je ludu sreću te je ostala živa i nepovrijeđena. Ali to je bio strašan i tragičan trenutak za nju, za ostale mace i za mene.”

Sada bez straha dopušta macama da na improviziranom ležaju napravljenom od stalka za sušenje veša i mekane dekice, leže po cijeli dan i posmatraju šta se dešava u komšiluku. Izreka kaže: Radoznalost je ubila mačku. Sofia se potrudila, uz pomoć majstora, da dobro osigura svoj balkon te da ova izreka nikada ne postane njena istina.





“One su moja porodica, neko s kim razmjenjujem nježnosti. Volim ih kao što se vole djeca. One su moja radost i utočište kojem trčim nakon napornog radnog dana. Sretna sam i život mi je ispunjeniji jer ga dijelim s mojim macama.”