U domaćinstvima se obično javljaju dvije vrste moljaca. Oni u ostavama i moljci u ormarima s odjećom. Baš kao što sugerišu njihove kategorije, ovi insekti traže različite izvore hrane u različitim dijelovima kuće.

moljci

Entomologinja Chelle Hartzer iz Orkina navodi da vrstu koja će napasti smočnice privlače žitarice i suha roba poput krekera, riže i ostale hrane.

- U takvoj vrsti hrane ćete primijetiti sitne gusjenice, kukuljice ili ličinke. Moljci koje privlači odjeća vole ormare i spremišta s odjećom, a gusjenice se za uzdržavanje oslanjaju na prirodna vlakna poput platna, vune, svile ili krzna - kaže Hartzer.

- Iako se taj tip moljaca uglavnom hrani prirodnim vlaknima, poznato je da se hrani i sintetikom ako nema drugih izvora hrane. Zbog toga je nužno očistiti odjeću prije nego što je pohranite. Čak i mrlje koje ne možete vidjeti, poput znoja ili mrlja sokova, mogu s vremenom oksidirati u skladištu i privući insekte - dodaje Carolyn Forte, Laboratorija za proizvode za čišćenje na Good Housekeeping Institutu.

Osim rupa na odjeći, moljci mogu iza sebe ostaviti i kukuljicu, te izmet.

Savjeti kako se riješiti moljaca

Za zaustavljanje infestacije moljcima prvi korak je iznošenje smeća. Izbacite potencijalno kontaminiranu hranu iz kuće.

- Ako imate problem s moljcima u ormaru, za početak izvadite svu odjeću iz ormara. Operite što možete vrućom vodom i deterdžentom, a zatim osušite u sušilici na visokoj temperaturi da ubijete ličinke. Hemijsko čišćenje također može pomoći u uklanjanju moljaca - ističe Forte.

I u kuhinji i u ormaru potom usisavačem s vrećicom usisajte sve, uključujući tepihe, zidove i podnožje ormara. Zatim odmah u smeće bacite vakuumsku vrećicu jer može sadržavati jajašca moljaca. Na kraju, temeljito operite police i zidove.

Ako ne možete sami utvrditi izvor problema, nazovite stručnjake za dezinsekciju i deratizaciju. Oni vam mogu pomoći kod velikih najezda ili čišćenja predmeta koji se teško čiste poput namještaja ili velikih prostirki.

- Sezonsku odjeću zatvorite u hermetičke vreće ili kutije, a odlične su one koje se mogu dodatno zaštitit vakuumom. Spremite ih u dio kuće koji koristite, a ne u vruće, vlažno potkrovlje ili podrum. Predmete poput skupog kašmira možete staviti u plastičnu kesicu s patentnim zatvaračem te ubaciti pamučnu vatu kako bi upila eventualni višak vlage i spremiti u zamrzivač - savjetuje Forte.

moljci2

Prirodni repelenti nisu dugotrajna sredstva niti su pouzdani kao brzo rješenje problema. Ulja koja ćete utrljati u drvo mogu spriječiti zarazu tako što će ubiti male ličinke, ali ona neće očistiti moljce u kasnijim razvojnim stadijima i nakon nekoliko godina gube snagu.

Stoga se radije pouzdajte u metode koje će spriječiti infestaciju. To znači da u smočnici skladištite hranu u hermetički zatvorenim posudama. Na taj način ćete hranu zaštititi i od plijesni te od mrava ili žohara. Kad kupujete namirnice svakako provjerite u kojem je stanju hrana koju donosite u svoj dom.

Redovnim održavanjem kuće spriječite buduće probleme sa štetnicima. Brisanje površina i uklanjanje prašine, vlakana i mrvica znatno će doprinijeti rješenju problema. Provjeravajte stanje kućanstva pazeći ne samo na odjeću i hranu, već i na druga mjesta.

- Primjerice, moljci se mogu često koristiti i kućicom za ptice u kojoj ostavljate hranu za pernate prijatelje, pa to držite podalje od kuće ili garaže - savjetuje Hartzer.

Dodatno, moljci koji će se nastaniti u ormaru s odjećom rado će zaposjesti i antikvitete poput vunenih prostirki, namještaja punjenog konjskom dlakom, prepariranih životinja, klavirskog filca i starih lutki s pravom kosom. Stoga ako kupujete na sajmovima, svakako provjerite stanje takvih predmeta prije nego što ih donesete kući.

Prirodna pomoć protiv moljaca

Ne podnose miris ulja lavande i citronelle

Prava lavanda i lavandin, citronella (limunska trava), cedrovi i pačuli odbijaju moljce. U ormariće s hranom stavite vatu na koju ste nakapali kap eteričnog ulja lavande.

Jednostavna zamka za moljce

Od komadića drveta i špage napravite privjesak, drvo nakapajte s nekoliko kapi ulja pačulija i privjesak objesite na vješalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Ako ne volite mirise pačulija, možete dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa.

moljci1

Raspršivač protiv moljaca

Potrebna je kašičica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili cedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija tih ulja) i 1 dcl destilovane vode. Sastojke dodajte navedenim redoslijedom u bočicu, protresite prije upotrebe te poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja.

Odbija ih miris lovorovog lista

Osim kod pripreme ukusnih jela, lovor je odličan za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce od ulaska u ormar ako ga stavite u prozračnu kesicu ili cijele listove direktno na policu.