U dalekoj i egzotičnoj Kazablanci žive Alfa, Zero i Čarli u bosansko-marokanskom domu.

..................................................................................










Mužjak Zero i ženkica Alfa su prije tri godine udomljeni iz prihvatilišta UMPA, Marokanske unije za zaštitu životinja. Gospođa Smiljka, koja već dugi niz godina živi u Kazablanci, posjetila je prihvatilište i na prvi pogled se zaljubila u ove čupave loptice, mješance pudlice te je odlučila da im pruži dom i ljubav.


Ubrzo je stigla prinova

Zero i Alfa su u prvoj godini svoga boravka u novom domu dobili šest štenaca.

“Alfa se porodila jedne noći u ormariću ispod kuhinjske česme. Prisustvovali smo porođaju što je bio nezaboravan prizor, trijumf instinkta, majčinske hrabrosti i strpljenja”, rekla nam je gospođa Smiljka, prisjećajući se tog dirljivog trenutka.

Nakon što je proteklo potrebno vrijeme, Alfa je sterilisana, a svi kučići su pronašli svoje mjesto pod afričkim suncem i udomljeni su kod prijatelja. Jedan od njih ostao je kod gospođe Smiljke i dobio ime Čarli.











Vrt i kuća iz snova

Kada nisu u šetnji sa svojom vlasnicom po beskrajnim pješčanim plažama uz Atlantski okean, ova tri nestaška uživaju u igri ili odmoru u velikoj prelijepoj kući, uređenoj u marokanskom stilu. Enterijer karakterističan za ovo podneblje obiluje tkaninama prekrasnih boja, mnoštvom jastuka, niskim sofama i stolovima i rezbarenim drvenim namještajem. Nesvjesni ljepote i šarma kuće koja je njihov dom, psi svoje vrijeme najradije provode napolju, u ograđenom vrtu, koji gospođa Smiljka njeguje s puno ljubavi i na koji je jako ponosna.





Nestašne maze

Zahvaljujući toploj klimi i lijepom vremenu, psi imaju mogućnost da većinu vremena provode van kuće, a na terasi iznad garaže imaju svoju zidanu kućicu u koju se sklone samo onda kada pada jaka kiša. Uglavnom, jer im vrijeme to dopušta, svoj popodnevni san odsanjaju u žardinjerama za cvijeće.

“Svako od njih troje ima izrazit i različit karakter. Zero je mali glupan po čemu je i dobio ime, od milja naravno. Nespretan je ali strahovito privržen i odličan čuvar. Alfa je prava princeza, pametna i živahna. Ona diriguje svim nestašlucima i osvajačkim pohodima. Često lovi ptice ili miševe ukoliko se nađu u bašti. Čarli, s druge strane, ima na umu samo jedno – da se dobro najede i bezbrižno zadrijema u nekom kutku kuhinje ili pokraj kamina”, rekla nam je gospođa Smiljka uz osmijeh.





Poslušni i odani

Iako imaju na raspolaganju veliki prostor, Zero, Alfa i Čarli dobro znaju gdje smiju, a gdje ne smiju da se penju ili ulaze bez pratnje. U dnevnom boravku imaju svoju sećiju i fotelju ispred prozora, sa kojeg posmatraju šta se dešava na ulici i u komšiluku.

Svako od njih ima svoju korpu za odmaranje, podstavljenu mekanim jastukom za što veću udobnost ovih maženih pasa.

Čarli obožava da leži ispod radnog stola svoje vlasnice i grije joj noge dok ona radi. Zero kruži po kući i čim nađe klupko čarapa ili jastučić, donosi ga u zubima tražeći nagradu za svoj pronalazak i ulov! Mudra Alfa za to vrijeme smišlja neku novu uzbudljivu avanturu.

Ne znamo da li su ovi psi svjesni predivnog enterijera fantastične kuće u kojoj žive i uživaju svaku komociju, ali znamo sasvim sigurno da su srećni i voljeni te da svojoj vlasnici uzvraćaju istim nježnim emocijama kojim ih ona obasipa.