Mačak Bolt živi u Sarajevu, jako je specifičan i neobično lijep. Svoje vrijeme provodi tako što lješkari, dočekuje i ispraća ukućane, a svojom sjajnom dlakom, koja nijansira od svijetlokrem do smeđe, ponekad se potpuno stopi sa enterijerom i uživa u svom vremenu.

..................................................................................







Bolt je Thai, odnosno izvorna sijamska mačka – mačak, koji je u porodicu Jakupović – Memić stigao iz Novog Sada. Njegova vlasnica Dalila željela je da podijeli sa nama priču o svom ljubimcu, koji ispunjava dane njenog sina Luta, supruga i nje same.






 

Bolt kao mače

Svaka životinja je posebna na svoj način i prilagođavanje novoj sredini, stanu i porodici, teče različito. Tako je Bolt bio dosta plašljiv u početku i trebalo mu je malo vremena da stekne povjerenje u nove ljude u okruženju.

Došao je kod nas u novembru 2009. godine autobusom, a bio je kao neka mala krem loptica. Prvih sedam dana u našem stanu bio je pakao jer se on toliko bojao, da se po cijele dane krio iza frižidera. Konačno je moj muž blokirao prilaz frižideru i on se polako navikao na nas – objašnjava Dalila.




Blizak odnos Bolta i Dalile

Nekim macama treba dosta vremena da stvore pravu bliskost sa svojim gazdama, a neke su sve vrijeme pomalo distancirane. Sa Boltom to nije stvar. Njegova narav, sloboda i ljubav koju prima u svojoj porodici, učinili su da je za njih jako vezan, a posebno za Dalilu.

Sijamske mačke se razlikuju od ostalih i za njih se kaže da su psi među mačkama, jer se vežu za ljude a ne prostor. Bolt je jako vezan za nas, a posebno za mene. On je moja sjena i prati me po cijelom stanu u stopu. Sa mnom je kad perem ruke, zube, kad kuham, perem suđe, spava sa nama u krevetu, dočeka me na vratima kad dođem kući i isprati me kad izlazim. Jako voli da se igra, pogotovo sa svojim starim mišem kojeg je dobio kad je tek došao. Tog miša mi uvijek donese nazad da mu ga ponovo vratim – kaže Dalila.





Enterijer doma i mačak

Česta polemika oko držanja mačke ili psa u stanu zasniva se na tome da je potrebno naviknuti životinje na zatvoren prostor i postaviti im granicu koju ne smiju da pređu. To i jeste rješenje ovog ”problema” i svi oni koji su naučili svoje ljubimce šta smiju a šta ne, dresirali ih i trude se da poštuju njihove potrebe – nemaju problema sa njihovim boravkom u stanu. Bolt je izuzetno vezan za njih troje, ali sa posjetama je već nešto drugačija situacija.

Moram da napomenem da su ga vidjele samo rijetke osobe izuzev nas ukućana, jer kad dođu gosti on se odmah sakrije i ne izlazi dok oni ne odu. Stan nismo prilagođavali posebno prisustvu mačke jer mislim da on ima dovoljno mjesta u stanu za igru, penje se po stepenicama, skače kroz prozor jedne sobe u drugu, uvijek mu ostavljamo prozore dostupne za gledanje golubova a ljeti nekad malo šeta i po terasi. On najviše voli da oštri kandže o naše trpezarijske stolice i kauč, ali čim mu pokažem špricu sa vodom odmah pobjegne – kroz osmijeh kaže vlasnica.





Bolt u igri i zagrljaju

Savršen ambijent za mačke je onaj koji ima puno detalja i materijala za igranje te je shodno tome Boltu prava uživancija kada stignu praznici a u domu je sve ispunjeno svjećicama, ukrasima i sjajnim bojama.

Omiljeno doba godine mu je pred novogodišnje praznike, kad kitimo jelku. Onda se on penje po jelci, obara ukrase i ludo se zabavlja. Najveći izazov još uvijek nam je pomiriti našeg sina Luta i Bolta. Naime, Lut iako ga jako voli, uvijek ga nosi i gnjavi, što Bolta nervira tako da nekad dođe i do nezgodnih ogrebotina, nakon čega smo odlučili da Boltu režemo nokte svake tri sedmice – objašnjava Dalila.





Kao i svi ljubimci o kojima čitate i Bolt je maca koja ima divan i srećan život u porodici u kojoj živi. Oni se trude da mu posvete svoje vrijeme, ljubav i pažnju, a on im to vraća na svoj poseban način. Njegova razigranost i prisustvo čine dane porodice Jakupović – Memić zanimljivima i nasmijanima.

Život bez našeg Bolta bio bi prazan. Volimo ga zato što je malo luckast, razigran i pun ljubavi – za kraj kaže Dalila.