Možda najbolja stvar za održavanje urednosti kuhinje i cijelog doma je večernje pospremanje četiri ključne tačke, koje će donijeti notu besprijekornosti.

brzociscenje1

Nakon večere uzmite samo 20 minuta da počistite taj svakodnevni haos. Pravilo “četiri P” odnosi se na dovođenje u red najvažnijih površina koje često zakrčimo stvarima koje upotrebljavamo, što daje dojam neurednosti. To su površine (npr. za kuhanje), rerna/šporet, posuđe te pod. Ako ta četiri mjesta budu uredna prije spavanja, sljedeći dan lakše je početi.

Slobodne površine, poput kuhinjskog pulta, polica ili kauča i stolaca “prodisat” će ako s njih uklonite prljavo suđe (u sudoper ili mašinu za suđe) ili prljavi veš (u korpu), a ako se radi o namirnicama ili čistom vešu, pospremite u ormar(iće). Zatim te površine prebrišite poluvlažnom krpom.

Mrvice i ostatke hrane odmah nakon kuhanja maknite sa šporeta i prebrišite rernu ako ste je koristili taj dan. Obrišite i prekidače, te krpu objesite na ručku šporeta. Nakon toga uzmite usisivač ili metlicu i pokupite mrvice s poda. Posljednje što biste trebali je - oprati suđe. Ako imate mašinu za suđe, posložite ga u nju, a ako nemate, najbolje da se u koštac s njim uhvatite - odmah.

Ako vas svaki put razočara čistoća čaša nakon pranja u mašini za suđe, rješenje je - dodavanje alkoholnog sirćeta.

On će čašama dati kristalni sjaj i spasiti ih od mrlja i zamućenja. Vjerovatno ste se bezbroj puta našli u situaciji da objašnjavate gostima kako čaše nisu prljave nego su mrlje na njima nastale “zbog tvrde vode”.

Njenom omekšavanju doprinijet će sirće, koji je nezamjenjivo sredstvo za čišćenje u kuhinji. Iako sirće možete staviti u posudice za deterdžent, to možda nije najpametnija ideja jer može nagristi crijevo ili gumice.

Da biste bili sigurniji, sirće nalijte u zdjelicu koja se i sama može prati u mašini za suđe i položite je na gornju policu. Dobar savjet je i pranje same mašine za suđe sirćetom. Ako vam ponekad smeta njen ustajali miris zbog nataloženih masnoća, pokrenite praznu mašinu za suđe sa zdjelicom sirćeta, te stavite na ispiranje vrućom vodom.