Mnogi od njih oduzimaju vrijeme i novac. Gornja plahta na krevetu, postavljanje običnih umjesto LED sijalica i razmaknute zavjese samo su neki od uzaludnih kućanskih i svakodnevnih poslova.

guljenjekrompira

Na primjer, uštedite si vrijeme na spremanju kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Plahta iznad pokrivača često je nepotrebna i zauzima prostor. Samo budite sigurni da redovno perete pokrivač.

Ako koristite mašinu za suđe, prethodno ispiranje suđa samo vam troši i vrijeme i novac. Obrišite ostatke hrane s tanjira i pribora i jednostavno stavite u mašinu za suđe. To se posebno odnosi na one koji svaki dan peru suđe u mašini. Tek ako suđe planirate prati sutra preporučuje se ispiranje, a u svim ostalim slučajevima je dovoljno sastrugati višak hrane u koš za smeće.

Još neki poslovi i navike s kojima gubimo vrijeme:

Tražimo izgubljene čarape
Svima je uvijek misterija gdje nestaju čarape nakon pranja, no jedna čarapa može ući u rupu između vrata mašine i bubnja te ju čak voda može ispumpati. Prljave čarape zajednički stavite u vreću za mašinu.

Kupujemo kutijice i korpice za stvari
Osim što ćete potrošiti vrijeme, bacit ćete novac. Umjesto bezbroj kutija, upotrijebite nešto što već imate u kući kao što su kutije od cipela. Od raznih materijala možete napraviti pregrade u ladicama i na policama.

Držimo razmaknute zavjese cijeli dan
Razvlačenje zavjesa kako bi u sobu dospjelo sunčeve svjetlosti omiljena je jutarnja rutina mnogih. No, ako zavjese ostavite raširene cijeli dan, posebno ako se prostorija nalazi na južnoj strani, sunce s vremenom može izblijediti namještaj.

Gulimo povrće koje ne trebamo
Osim ako se radi o povrću kojem je potrebno guljenje, nemojte trošiti vrijeme na guljenje mrkve, krastavica ili krompira. Osim što ćete potrošiti manje vremena na pripremu hrane, jest ćete zdravije jer njihova kora sadrži zdrava vlakna. No ako niste sigurni u porijeklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, guljenje kore se preporučuje.

Koristimo klasične sijalice
U usporedbi s običnim sijalicama, LED štedne sijalice traju duže i troše čak 75 posto manje energije pa ćete samim tim uštedjeti na računu za struju. Najnovije štedne sijalice imaju izvrsno svjetlo i brzo se pale.

Odlazimo u banku/poštu platiti račune
Ako već niste, uštedite na vremenu i račune plaćajte internet bankarstvom umjesto da fizički idete u banku ili poštu.

Vješamo odjeću na metalne vješalice
Kada podižemo odjeću u hemijskoj čistionici, ona obično dolazi na metalnim vješalicama. Korištenje takvih vješalica nakon peglanja može lako naborati odjeću. Radije investirajte u drvene ili baršunaste vješalice kako biste bili sigurni da će odjeća nakon peglanja ostati ravna.