Kako maksimalno iskoristiti dati prostor izazov je za svakog arhitektu. Damir Halilović, stručni saradnik Enterijer.ba, dao je savjet našoj čitateljki Jasmini kako preurediti stan u kojem živi na način da prostor bude organizovan na najbolji mogući način.

........................................................................................................

Poštovani,

Stan je starije gradnje, visina plafona je 2,20 m, ulazna vrata su 1 m, prostorija koja je naspram ulaza je kupatilo.

Kupatilo je dužine 2,40, a širine 1,20. Tako može stati samo WC šolja, mali lavabo i prostor za tuširanje (uzdignut je deo od pločica tako da omogućava oticanje vode). U produžetku je bila prostorija za špajz koju smo adaptirali u mini kuhinju (ako mogu tako da nazovem prostor od 1,2 x 1,2) u koji smo smestili samo jednodelni sudoper od 60 cm i mašinu za pranje veša dužine 60 cm. Preko mašine je urađena polica za mini šporet sa dve ringle. Ta prostorija je visine 1,80 m jer je iznad nje mini tavančić koji ima izlaz u kupatilu i prozorčić za luftiranje.

Prostorija u sredini stana je dužine 5 m, a širine 2 m. Nama služi za trpezariju i kćerkinu sobu. Tu je smešten televizor, TA peć i frižider sa zamrzivačem. Soba u kojoj spavamo suprug i ja je 3,80 x 4,00 m sa prozorom (1,5 m) i vratima (0,8 m) koja izlaze na terasu. Terasa je dužine 3,80, a širina 1 m.

Nadam se da nisam bila preopširna u opisu i da ćete me razumeti.

Puno Vas pozdravljam i unapred zahvaljujem.

Jasmina

........................................................................................................

Poštovana Jasmina,

Na prvi pogled sam primijetio da nedostaje prostor za sve vaše zahtjeve, ukoliko želimo ispoštovati standarde udobnog života . Stoga sam Vam predložio da terasu zatvorite i tako dobijete neophodnih cca. 4 m2 kao dodatak na postojeći dnevni boravak. Taj dobijeni prostor sam pretvorio u prostor za učenje koji će koristiti vaša kći, a također i mirni kutak uz kompjuter za Vašeg muža. Više o prijedlogu polica, koje se mogu raditi po mjeri, možete pročitati ovdje. Postojeće kauče sam predvidio u ovoj varijanti, ali sam ubacio i jednu fotelju (na razvlačenje) kako bi svi imali poseban ležaj za spavanje. Više o fotelji možete pročitati ovdje

Kuhinja ,trpezarija i ulazna zona je reorganizovana. Kako smo zatvorili terasu otvorio se dodatni prostor u kojem sam smjestio kuhinju sa potrebnim elementima, kao i trpezarijski stol koji je sad puno praktičniji od predhodnog ovalnog. Ovalni je je zauzimao puno prostora. Više o predloženom trpezarijskom stolu možete pročitati ovdje.

Napravio sam i promjene u kupatilu. Elemente (wc šolja, lavabo) sam stavio na jednu stranu zida kako biste dobili više prostora .

Nadam se da sam Vam barem malo pomogao prilikom reorganizacije Vašeg prostora.

S poštovanjem,

Damir Halilović d.i.a.
Stručni saradnik Enterijer.ba