Stručni saradnik Enterijer.ba Damir Halilović predložio je čitateljki Melisi da trenutnu boju zida promijeni u svijetlo žutu i tako svoj dnevni boravak učini prostranijim.

...............................................................................................

Poštovani,

U dnevnoj sobi ugao je svijetlo sive boje, kao i ćilim koji je u kombinaciji tamno - svijetlo sivo. Stol je prljavo bijele boje, a zavjese su tamno ljubičaste.

Zid koji bih ja željela ofarbati ima policu sa knjigama koja nema zaleđe, a ona je kao i stol prljavo bijele boje, tako da bi se ta nova boja vidjela iza police. Sada je taj zid ofarban u kapućino boju, a mi bismo željeli to promijeniti. Možete li nam vi predložiti neku kombinaciju.

Unaprijed hvala,

Melisa 

...............................................................................................

Poštovana Melisa,

Šaljem Vam odgovor na upit. Pošto mi niste poslali osnovu dnevnog boravka, a ambijent koji želimo da stvorimo jako zavisi od oblika prostorije i šta želimo da postignemo (npr. vizuelno izdužimo ili produžimo prostoriju), ja sam uzeo slobodu da uz Vaš opis prostorije modelujem dnevni boravak onako kako ga ja vidim. U prvoj slici je varijanta (postojeće stanje) dnevnog boravka.

Boja zida je jako subjektivna stvar i treba odabrati onu boju koja najviše odgovara Vašem karakteru. Moj prijedlog za boju zida je svjetlija nijansa žute, koja će vaš dnevni boravak učiniti prostranijim. Žuta boja se dobro slaže sa tamnim (kao što je braon) i neutranim bojama.

Žuta boja također pomaže vašoj sposobnosti pamćenja, koncentraciji i kreativnosti. Nadam se da sam Vam barem malo pomogao prilikom izbora boje za vaš dnevni boravak.

S poštovanjem!

Damir Halilović, d.i.a.
Stručni saradnik Enterijer.ba