Stručni saradnik Damir Halilović napravio je funkcionalnu organizaciju garsonijere od 33 m² u kojoj će živjeti jedna osoba.

 ...................................................................................................................

Poštovani,

u prilogu se nalazi nacrt garsonijere kojoj je ukupna površina 33.66 m². U garsonijeri će živjeti jedna ženska osoba u tridesetim godinama.

Htjeli bismo čuti Vaš savjet vezan za raspored namještaja u garsonijeri. Kako možete vidjeti iz nacrta koji Vam šaljemo, oblik 'glavne' prostorije nije pravilan i na dva zida postoje vrata, što poprilično otežava rješenje rasporeda namještaja.

Najveći problem je gde staviti prozore na dva slobodna zida.

Hvala unaprijed na savjetima!

Pozdrav,

Tanja

...................................................................................................................

Poštovanja Tanja,

Razumijem Vaš problem. Prozori su previše blizu zida što onemogućuje bolju organizaciju stambenog prostora, ali to je sve češći slučaj sa novogradnjom. Smatram da Vaša ideja da jedan zid u stanu potpuno opteretite plakarom, kako biste što bolje iskoristili prostor, nije loša, pogotovo kod ovakvog stana koji je osvijetljen samo sa jedne strane.

Moj prijedlog je da prozoru sa jedne strane (u pravcu kuhinje), ukoliko je to moguće, (sa propisima i dozvolama, a i sa finansijskim mogućnostima), promijenite dimenzije sa sadašnjih 180/140 (140 cm je pretpostavka) na 120/180. Dodajte i parapet od 50 cm ukoliko imate radijator. Pogledajte na slici kako bi to sve izgledalo.

Što se tiče ostale reorganizacije, za male stanove obično se po mjeri prave plakari, police, biblioteka, ... Na taj način svaki kutak stana se organizuje na najbolji mogući način. Na pratećim fotografijama možete vidjeti primjere multifunkcionalnog namještaja za male prostore.

U prilogu dostavljam moj prijedlog reorganizacije, a na ovom linku možete pronaći i nekoliko članaka koji su korisni za male stanove.

S poštovanjem!

Damir Halilović dipl. ing. arh.
Stručni saradnik Enterijer.ba

Izvor fotografija:

www.nekretninebl.com
www.moj.dom.hr