Prije nego se upustite u kompletno renoviranje vašeg doma ili manje zahvate u njemu, razmislite o tome da potražite pomoć arhitekte. Renoviranje zahtijeva vrijeme i novčana ulaganja, manja ili veća, i veoma je važno da u realizaciju vašeg plana uđete nakon detaljnog razmatranja svih aspekata i po mogućnosti uz pomoć struke. ..................................................................................






Kada se radi o renoviranju privatnih stanova i kuća mnogi ne žele unajmiti arhitektu kako bi izbjegli dodatni novčani trošak. Međutim, često ovakvo razmišljanje dovodi do još većih troškova koji se naknadno javljaju kada vrijeme pokaže brojne nedostatke i greške napravljene pri nepromišljenom renoviranju.

Ukoliko ste mudro odlučili potražiti pomoć arhitekte prije nego se upustite u manji ili veći projekat renoviranja vašeg doma, pročitajte pažljivo savjete koje vam donosimo.


Odlučite šta tačno želite

Prije svega raščistite sa sobom šta je to što zapravo želite. Uvjerite se da svi ukućani imaju iste ili približne želje. Razmislite o količini posla u koji se upuštate i do koje mjere želite da arhitekta bude angažiran na vašem projektu. Napravite liste želja, prioriteta i zadataka. Pripremite fotografije koje pokazuju ono što želite kao i ono što nikako ne želite. Sve to će biti od velike koristi i vama i angažiranim arhitektima.


Odredite budžet i vremenski rok

Pokušajte napraviti proračun svega što će biti uključeno u renoviranje. Spremljen proračun može poslužiti arhitekti kao baza i pokazatelj minimalnog budžeta u okviru kojeg može da se kreće. Također na osnovu vašeg budžeta i arhitekta može procijeniti kolika će biti njegova naknada za rad.

Odredite vremenski rok za radove. Razmislite da li vam se žuri ili imate vremena napretek. Na osnovu svega pripremljenog arhitekta će moći odlučiti da li može ili ne može izaći u susret vama i vašim zahtjevima.


Preporuke i reference

Raspitajte se među porodicom, prijateljima i poznanicima o njihovim iskustvima sa arhitektima i zatražite da vam nekog preporuče. Na ovaj način ćete vjerovatno dobiti i loše preporuke o ljudima koje trebate zaobići.

Nakon što dogovorite sastanak sa odabranim stručnjakom, obavezno tražite da vam predoči sve svoje reference. Bilo bi poželjno da portfolio sadrži prikaz projekata koji su približni onome što i vi planirate raditi.

Obratite pažnju na stil arhitekte i zapitajte se da li odgovara vašem te da li baš taj arhitekta svojom stručnošću i iskustvom može odgovoriti vašim zahtjevima. Ako postoji mogućnost obratite se njegovim prethodnim klijentima i raspitajte se o dobrim i lošim stranama njihove saradnje te se lično uvjerite u kvalitet izvedbe.


Ne žurite sa izborom

Poželjno bi bilo da zatražite ponudu od najmanje tri različite arhitektonske firme. Sastanke ugovorite tako da vi njih posjetite u njihovim kancelarijama i vidite da li se radi o ugodnoj ili haotičnoj radnoj sredini. Kada napokon odaberete osobu s kojom ćete raditi, neka to bude ona s kojom ste najbolje "kliknuli". Ipak će ta osoba provoditi puno vremena s vama i vašom porodicom i to u vašem domu.


Dobra pitanja

Ne ustručavajte se pitati sve što vas zanima. Raspitajte se do koje mjere ta firma obraća pažnju na ekološki i održiv dizajn te da li imaju sve potrebne dozvole i certifikate potrebne za izradu projekta. Pitajte kakva su njihova stručna predviđanja u vezi sa trajanjem radova koje ste zamislili i kako će vas uklopiti u radni raspored koji već imaju. Pitajte ko su njihovi uobičajni kooperanti u poslu i da li je moguće unajmiti izvođače koje vi izaberete.


Način plaćanja

Često je naknada arhitekata bazirana na iznosu vašeg proračuna i budžeta koji ste spremni odobriti. Naplaćivali oni po satu ili se vodili fiksnim cjenovnikom, bitno je da vi znate kolike su vaše mogućnosti i koja je to finansijska granica do koje ste spremni ići.

Računajte uvijek na dodatne i nepredviđene troškove materijala koji nastaju u samom procesu rada. Također, vrlo često će od vas biti traženo da uplatite avans pa budite spremni i na ovaj detalj.



Izvor fotografija


www.sxc.hu
www.pinterest.com
www.homedit.com