Danas je na tržištu dostupan veliki broj modela uredskih stolica. Od rotirajućih, pokretnih, menadžerskih, sve do modela sa naglašenom ergonomskom linijom. Kako onda znati koja je najbolja stolica za vas?

..................................................................................






Uobičajena je podjela uredskih stolica na one sa niskim, srednjim i visokim naslonom. Opcija je stvarno mnogo – od modela sa podesnim rukonaslonima pa do potpuno funkcionalnih modela bez rukonaslona i naravno svih opcija između toga.

Prije nego odlučite koja uredska stolica odgovara vašim potrebama, prvo razmotrite za šta tačno će ta stolica biti korištena – da li će to biti stolica za radno mjesto ili stolica isključivo za kućnu upotrebu.


Stolica za menadžera

Ako ste u potrazi za stolicom za osobu na nekoj od vodećih pozicija u kompaniji, poput izvršnog direktora, predsjednika ili upravnika, vjerovatno ćete željeti stolicu koja će nedvosmisleno poručiti - Ja sam šef!

Ovaj tip uredske stolice pronaći ćete među modelima koje odlikuje visoki naslon, mekano punjenje i vrlo često izvedba u koži. Izrazito važan faktor ovdje je udobnost, posebno kada osoba koja sjedi u ovoj stolici svakodnevno donosi važne odluke.












Stolice za uredske 'operativce'

Možda ste u potrazi za uredskom stolicom za sekretara/sekretaricu ili osobu koja dugo sjedi iza pulta ili recepcije?

Osnovna odrednica ove stolice bila bi njena mobilnost i okretnost. U ovakvim slučajevima opredijelit ćete se za pokretnu, rotirajuću stolicu. Okretne uredske modele obično pronalazimo u sve tri izvedbe – sa niskim, srednjim i visokim naslonom. Ovo je idealan model za sve one čije radno mjesto iziskuje učestalo kretanje po uredu.

Pri odabiru ovih stolica tražite da imaju rukonaslone podesive po visini ili da ih čak nemaju nikako, budući da će modeli sa fiksnim rukonaslonima ograničavati osobu čije redovne aktivnosti zahtijevaju prostor i fleksibilnost.







Stolice za dizajnere su najzahtjevnije

Još jedan od veoma važnih faktora je vrijeme koje ćete provoditi u vašoj uredskoj stolici. Za one koji će u njoj provoditi dosta vremena, vrlo je važno da model bude ojačan konstrukcijom za podršku kičmenom stubu.

Pri odabiru modela za nekoga ko je grafički ili web dizajner i ko će na stolici provoditi veliki dio vremena kontinuirano u jednoj poziciji, mora se obratiti pažnja na više stvari. Obično su ovakvi modeli i najzahtjevniji, budući da trebaju odgovoriti i najvećem broju zahtjeva koji se stavljaju pred njih – udobnost, funkcionalnost, te neizostavno podrška za pravilan položaj tijela osobe koja je koristi. Ovakve stolice obično su u izvedbi sa visokim ili srednjim naslonjačem, podesive su po visini i imaju odličnu podršku za leđa.



Stolica za kućni ured

Ako ste u potrazi za stolicom za vaš kućni ured, pored svih naprijed navedenih kriterija, posebnu pažnju obratite i na vaše specifične potrebe. Preporučljivo kod ovih modela je da svakako imaju kvalitetnu ergonomiju, čak i do krajnosti da ćete stolicu prilagoditi isključivo svojim, odnosno potrebama svojih leđa.

Pored toga, odabir boje uredske stolice ovdje ima posebnu ulogu, budući da će, različito od ureda, ovaj komad namještaja činiti i dio veće slike vašeg kućnog dekora.



Izvor fotografija

www.pinterest.com