Čitateljka Sadeta bi željela urediti zidove svoje spavaće sobe, ali nije sigurna kakav dekor bi odgovarao. Arhitektica Merima Delić dala je nekoliko prijedloga.

sadeta2

Poštovani,

Ako može savjet za uređenje zidova male spavaće sobe koja je dobro osvijetljena? U prilogu su fotografije ćilima, plakara i kreveta.

Da li štukature, maxidecor sahara bojenje, koje bi boje bile najbolje i da li bi to uopšte odgovaralo uz ove komade namještaja?

Sadeta

sadeta1

...........................................................................

Poštovana Sadeta, 

Postavili ste jako zanimljivo pitanje, a to je kako tretirati zidove u spavaćoj sobi.

Odgovor na njega zahtijeva da Vi ustanovite koji ste tip osobe. Prije svega postavite sebi pitanje koji stil u spavaćoj sobi želite i kakav osjećaj želite da postignete?

Spavaća soba je posebno, intimno mjesto u stanu i uvijek kada je uređujete treba imati na umu da nam ona služi za odmor. Upitajte se šta vas odmara? Koje boje vas asociraju na spokoj? Kad uđete u svoju spavaću sobu poželjno je da zaboravite na stres od tog dana, na sastanke, i sve ostalo što vas je tog dana ometalo. To prostor samo za Vas. Ja ću Vam dati neke prijedloge na osnovu informacija koje ste dali, a Vi dalje odlučite šta je od ovoga najpribližnije Vašoj viziji tog prostora.

Ako ste tip osobe koji voli svijetle enterijere moj prvi prijedlog je kombinacija bijele boje i zemljanih tonova. Za ovaj prostor ja ne bih preporučila varijantu da se zidovi rade u maxidecor-u sahara. Za spavaću sobu bih radije izabrala boju u tonu koji Vam odgovara. Tako ćete kroz nekoliko godina mnogo lakše izvršiti promjenu. Jedan zanimljiv primjer je na ovoj slici.

slika 1

Kao što možete vidjeti na zidu su do visine od 150-170 cm postavljeni paneli koji se lako urade od iverala, u bijeloj boji, dok je ostatak zida ofarban u lijepu nijansu zemljanog tona. Ove nijanse će se dobro slagati sa drvetom na Vašem krevetu i ormaru, kao i sa parketom na podu. U Vašem slučaju će možda i bolje izgledati jer neće preovladavati bijela što je po meni i dobro za spavaću sobu. Još jedan sličan primjer je na ovoj slici.

slika 2

Ovdje su boje nešto suptilnije, ali i dalje mogu odgovarati vašem enterijeru.

Ukoliko je zid na kojem se nalazi uzglavlje kreveta za to pogodan, mogli biste od njega napraviti akcentni zid. Sa materijalima koje ste naveli lijepo će se slagati siva. Drvo daje dovoljno topline tako da možete unijeti jednu hladniju, umirujuću boju kao što je siva. Mural kao što je ovaj na slici možete uraditi sami uz malo strpljenja i istraživanja, ili naručiti samoljepljivu tapetu.

slika 3

Na početku sam Vas pitala šta Vas odmara, koje boje Vas asociraju na odmor. Ako je Vaš odgovor neka tamna boja onda možete ići i u tom smjeru. Tamne boje na zidovima, ili jednom zidu, spavaće sobe mogu biti jako efektne. Sa Vašim namještajem će se lijepo slagati boje kao jednoj od ovih slika. 

slika 4

slika 5

U konačnici možete da ne uradite ništa od ovoga. Dovoljno je da na bijele zidove na pravi način postavite uokvirena umjetnička djela, fotografije ili postere koji Vam se sviđaju da soba dobije odličan izgled. 

slika6

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.