Čitateljka Mirjana je u dilemi kojim bojama urediti trpezariju, pa se obratila arhitektici Merimi Delić za savjet. Evo šta je ona predložila.

stostolice

Poštovani,

Molim vas savjet kako i u kojim bojama urediti blagovaonicu, povezanu sa dnevnim boravkom. U prilogu šaljem fotografije iz kataloga za planiranu kožnu garnituru boja "konjak" i regal za dnevni boravak bijelo/ hrast. Ne znam kakav stol kupiti i koje boje stolica mu odgovaraju? Unaprijed se zahvaljujem na vašem stručnom savjetu.

Mirjana

..............................................................................................................................................

Poštovana Mirjana,

Postavili ste pitanje vezano za boju stola stolica za trpezariju koji bi se uklopili sa sofom u boji "konjaka". Iako se ova boja na prvu čini teška za kombinovati ustvari je vrlo zahvalna. Uz malo smjelosti možete imati jako zanimljiv i atraktivan enterijer.

Pored sofe naveli ste da se u dnevnom boravku nalazi i komoda za tv koja je kombinacija bijele boje i hrasta. Ovo vam daje odličnu osnovu za dalje kombinacije.

Prvi prijedlog će biti nešto konzervativniji. Možete posegnuti za ovim rješenjem ukoliko niste sigurni da li želite u enterijer uvesti još boja. S obzirom da su na komodi već prisutne bijela i hrast možete se poigrati sa tim. Danas je zaista ponuda široka i možete naći stolove u tim kombinacijama. Možete tražiti bijelu ploču sa hrast nogama, ili cijeli sto može da bude bijeli, a da se hrast pojavi na stolicama.

Dakle, ovim rješenjem nećete pogriještiti, samo ćete dodati elemente u materijalima koji već postoje u vašem enterijeru. Par fotografija stolova i stolica koje biste mogli potražiti pogledajte u nastavku.

SLika 2

Slika 3

Drugi prijedlog zavisi od toga kakav je ostatak vašeg prostora. Ukoliko u dnevnom boravku imate neke elemente sa crnom bojom ona bi se mogla pojaviti na stolicama. Recimo, ukoliko imate ćilim sa crnim šarama, to možete upotpuniti i jastučićima i na kraju stolicama.

Slika 1

slika 4

Slika 5

Treći prijedlog će vam biti interesantan ukoliko volite boje i ukoliko ne bježite od eksperimentisanja sa materijalima i bojama. Sa sofom koju imate lijepo bi se slagale stolice u tamno plavoj nijansi. Na ovaj način ste kožnoj sofi koja je hladna na dodir, ali ima toplu boju, dodali stolice u hladnoj boji, ali u nekom štofu koji je ugodan na dodir. U tom slučaju bilo bi dobro da sto bude bijeli kako bi stolice i sofa bili zvijezde prostora. Par detaja slične nijanse u prostoru zaokružit će cijelu priču i dobit ćete jako lijep i atraktivan prostor.

Slika 6

Ono što želim napomenuti na kraju jeste da se prilikom odabira namještaja gleda sve. Pojedinačni komadi namještaja mogu potpuno drugačije da izgledaju u prostoru sa svijetlim parketom, uz tapetu, ili na tamnom parketu, pločicama, uz svijetle zidove.

Važan je svaki detalj, od toga koji je materijal na podu, koje boje, kakvi su zidovi, koja je orijentacija prostora, kakvo je osvjetljenje, kako izgledaju rasvjetna tijela, da li imate ćilim i kakav je. Enterijer je skup odvojenih elemenata koji kada se spoje u jedno imaju smisla i ništa se ne čini kao višak.

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.