Četveročlana porodica želi iskoristiti mali prostor na najbolji način, te su se stoga obratili našoj stručnoj saradnici Merimi Delić za pomoć.

0

Poštovani,

Molim za pomoć oko uređenja prostora: dnevni boravak sa kuhinjom. Naime, radi se o stambenom prostoru manje kvadrature, 17 m2, novogradnja. Prostor bi se povremeno koristio (radnim danima) za četveročlanu porodicu, roditelji i dvoje djece od 7 godina.

Kako se radi o malom prostoru naš izbor bi bio svjetlije boje, kako poda tako i namještaja s nekim detaljima u smaragdnoj ili oker boji.

Uz sofu bi nam bio neophodan i trpezarijski set.

Unaprijed se zahvaljujem, te se nadam Vašem odgovoru.

Srdačan pozdrav,

Mirela

................................................................................................................

Ove sedmice odgovaramo na pitanje vezano za uređenje manjeg dnevnog boravka. Mala kvadratura sama po sebi nije često toliki problem koliki problem predstavljaju čudno postavljeni elementi u prostoru. Konkretno u ovom slučaju imamo otvor koji je jako veliki za ovaj dnevni boravak, postavljen tako da će otvaranje vrata zauzeti dragocjeni prostor dnevnog boravka.

Ovaj konkretni prostor je "knap" za sve što se od njega očekuje. Zbog gore pomenutog otvora nemoguće je postaviti neku veću garnituru, a po mom mišljenju trebalo bi izbjegavati i uglove. Kako god da postavite ugao u ovom prostoru će izgledati neprirodno, kao "nasred prostora". O čemu pričam vidjet ćete u narednim slikama.

1

Na slici iznad vidite prvi prijedlog za pozicioniranje namještaja. To bi mogao biti jedan trosjed i eventualno fotelja nekih manjih gabarita. Za stolić predlažem okrugle stoliće jer ćete zbog hodnih linija uvijek obilaziti oko njega, a takav stolić vizuelno zauzima manje prostora na podu.

Pretpostavljam da su na pregradnom zidu ostavljeni izvodi za instalacije TV-a, te je tu i planirano postavljanje komode. Imate dovoljno mjesta da možete staviti jedan visoki i jedan niski dio na kojem je TV. U ovom slučaju stala je mala trpezarija. Sto dimenzija 80x120 i četiri stolice, što manjih dimenzija, bez rukonaslona.

2

Na ovoj slici vidite kako ovaj prostor izgleda kada se u njega postavi ugao. Pri tome moram napomenuti da je ovo mali ugao. Zbog njega ne ostane dovoljno mjesta ni za malu trpezariju. U ovom slučaju trpezarija bi bila organizovana u vidu šank stola sa visokim stolicama. Takvi stolovi su uži i stolice su manje i mogu stati u ovaj prostor. Međutim, vi ste naveli da imate djecu ispod 7 godina, te ovo rješenje nije zgodno za vaše trenutne potrebe.

U ovakvom prostoru vam treba namještaj čistih linija, sa što manje beskorisnih dijelova (debeli rukonasloni, preglomazni naslonači itd). Na narednoj slici vidjet ćete da su i dvosjed i fotelja svedenih, modernijih linija, bez ikakvog viška koji će zauzimati prostor.

3

Što se boja tiče kao na prethodnoj slici neka to budu svijetle boje, svijetlo siva, bež i bijela. Kroz detalje možete unijeti neke druge boje.

Prostor biste mogli oplemeniti detaljima u teksturi drveta. Imate dosta prostora za TV komodu pa se tu možete poigrati sa motivima i oblicima. 

4

S obzirom da bi Vam problem mogao predstavljati nedostatak mjesta za sjedenje zanimljiv detalj bi moglo biti neko ovakvo rješenje. Taburei bi se koristili po potrebi, a kada nisu u upotrebi za njih je napravljeno mjesto da ne smetaju.

5

U uređenju ovog prostora ćete morati biti kreatvni. Većinu stvari ćete vjerovatno raditi po mjeri kako biste prostor iskoristili do maksimuma. U tome i jeste nedostatak, ali i ljepota malih prostora.

Ukoliko prostor uredite kako treba dobit ćete divan, maksimalno iskorišten prostor.

Nasuprot tome ukoliko odaberete neadekvatne komade namještaja dobit ćete prostor koji se guši i u kojem je jako teško funkcionisati.

6

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

.