Naša čitateljka Željka bi željela promijeniti boju pločica u kupatilu i kuhinji, ali ne bi ulazila u veće investicije. Htjela bi ih samo ofarbati i zato se obratila nama u potrazi za stručnim savjetom. Odgovor dala Merima Delić.

kupatilokuhinja

Poštovani,

Razmišljam o svom kupatilu koje je sada crveno-bijelo i jako me nervira ta boja pločica. Ofarbala bih pločice, ali ne znam ništa o tome. Da li mi možete dati neki prijedlog šta mogu uraditi? Htjela bih nešto blažu, topliju boju. U prilogu vam šaljem sliku kupatila.

Također me zanima šta mogu uraditi u svojoj kuhinji gdje je medijapan bež boje. Također bih promijenila boju i zidnih i podnih pločica.

Slike šaljem u prilogu.

Unaprijed zahvalna,

Željka

......................................................................................................

Poštovana Željka,

U posljednje vrijeme jako su popularni "uradi sam" projekti farbanja pločica u kuhinji i kupatilu. U tom procesu privlačno je to što nema rušenja kupatila i kuhinje, te za relativno male novce možete u potpunosti promijeniti izgled prostorije.

Prije svega moramo napomenuti da su farbanje pločica i lijepljenje folija preko njih kratkotrajna rješenja. To koliko će farba na pločicama u kupatilu ili kuhinji biti postojana i koliko će trajati, niko vam ne može reći. Za foliju važi isto. Kod nekoga traje duže, a kod nekoga ne. Naprosto mnogo faktora igra odlučujuću ulogu, ponajprije kakve su pločice koje se farbaju ili na koje se stavlja folija: kako ispoštujete proceduru farbanja koja je navedena na pakiranju, kako očistite podlogu, kako izgleda vaša dnevna rutina čišćenja - da li koristite jako agresivna sredstva itd.

Kuhinja: Bijele pločice za zid, uzorak svijetlog drveta za pod

Sada možemo preći na konkretno pitanje. U kupatilu imate crvene pločice, a u kuhinji bež kuhinju sa pločicama sa uzorkom.

kuhinja

Za kuhinju bi možda najbolje bilo ofarbati pločice u bijelu boju, a na pod zalijepiti foliju sa nekim uzorkom svijetlog drveta. Takve kombinacije su jako zahvalne i daju vam mogućnost da ubacite detalje koje povremeno možete mijenjati. Također, predložila bih da razmislite i o promjeni ručkica. Možete staviti crne, modernijih linija, ili bakrene da unesete toplinu. Na taj način potpuno ste promjenili izgled kuhinje.

Kupatilo: Tamni pod - svijetli zidovi

Kada je kupatilo u pitanju uvijek je moderan izgled tamni pod - svijetli zidovi. Tako biste mogli uzeti za pod tamno-sivu, a za zidove bijelu. Tamno siva sa poda može se prenijeti na oblogu kade i na zidove u njenoj visini. Možete se poigrati pa praviti uzorak ili gradaciju boja na podu ili zidu, od bijele do tamno sive.

kupatilo2

Sljedeće što bi moglo jeste da nađete neku lijepu nijansu zelene ili plave, koja se vama sviđa i koja je dostupna tu kod nas, te da pod, oblogu kade i zid iza kade obojite njime. Ostatak kupatila u tom slučaju bio bi bijeli.

I ovdje se možete poigrati sa promjenom ručkica ili zamjenom rasvjetnih tijela kako biste upotpunili taj osjećaj renoviranog kupatila.

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.