Naša čitateljka Nedjeljka nam se javila sa molbom za pomoć kod odabira boje tepiha u njenom dnevnom boravku. Odgovor dala stručna saradnica Merima Delić.

tepih5

Pozdrav,

Možete li mi pomoći kod izbora tepiha za dnevni boravak. Boje koje prevladavaju su smeđe-bijela i siva, pa da mi predložite boju koja bi se uklopila u to. Zid je sive boje, klub stol bijeli, a ugao smeđi, dok je komoda smeđe-bijela.

Nedjeljka

.................................................................................................

Poštovana,

Zatražili ste pomoć kod odabira boje tepiha za sobu u kojoj preovladavaju smeđa, siva i bijela. Moram naglasiti da su osim boja namještaja i zidova jako bitne i nijansa poda te cjelokupni stil koji želite postići u svom domu.

Osvrnut ćemo se na nekoliko mogućnosti. Boje koje ste naveli su manje više neutralne pa nam daju mogućnost eksperimentisanja i uvođenja nešto življih boja, sve u zavisnosti šta vam se sviđa i kakvom prostoru težite.

tepih6

Prva mogućnost je svijetli tepih, recimo boje bijele kafe, sa sivim ili smeđim detaljima. Ukoliko je pod tamne boje onda će ovaj tepih doći kao dobar kontrast. Lijepo će se slagati uz smeđu sofu i sivi zid ukoliko želite nešto što neće unositi previše kontrasta.

Ukoliko želite jednobojni tepih onda bi mogao biti sive boje, približne boji zida koji imate. Ovu opciju ipak ne bih preporučila ukoliko je pod taman, dodatno ćete zatvoriti sobu.

tepih5

S obzirom da su boje u sobi poprilično neutralne mogli biste se poigrati sa bojama na tepihu. Tako bi u zavisnosti od stila prostorije lijepo išao tepih koji podsjeća na orijentalne tepihe sa akcentima crvene i plave boje. Obje ove boje se slažu sa smeđom i sivom bojom, na vama je samo da odaberete izgled tepiha koji se Vama najviše sviđa.

tepih4

tepih3

Ako niste fan ovog tipa tepiha možete pogledati i tepihe koji izgledaju kao apstraktno umjetničko djelo. Isto kao sa prethodnim prijedlogom možete odabrati boje koje vam se viđaju. Konkretno tepih na slici ispod ima sve boje koje ste naveli i još dodatno plavu u raznim nijansama što vam unosi akcentnu boju u prostor, a ujedno i zaokružuje priču sa bojama.

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.