Prostor vizuelno možete izmijeniti uvođenjem nove boje zidova ili kvalitetnim rasporedom rasvjete u prostoriji. Prostor ćete 'oživjeti' uvođenjem kontrasta hladnih i toplih boja.

 

.............................................

Treba mi savjet za uređenje malog dnevnog boravka... Boje, ugaona ili kauč i fotelja?

Hvala unaprijed,
Saša

......................................................

Poštovani,

Mnogo je načina da izmijenite izgled prostorije. Bilo da je riječ o novom rasporedu elemenata, uvođenjem nove boje zidova, ili rasporedom rasvjete u prostoriji.

Kada govorimo o bojama, prostor vizuelno možete vrlo brzo promijeniti uz pomoć boja. Boje dijelimo na hladne i tople.

Tople boje su crvena, narandžasta i žuta. One čine prostoriju toplijom i vizuelno umanjuju njene dimenzije.

Hladne boje - plava, ljubičasta i zelena, te svijetli tonovi boja proizvode efekte suprotne onim toplih boja. Prostorne cjeline u ovom slučaju djeluju uvećano.

Predlažem vam da stvorite kontrast boja, tako da, ukoliko je namještaj jednobojan, npr. bijele boje, zid može biti u nekoj kontrastnoj boji. Na ovaj način 'oživljavate' prostor.

Kada je riječ o namještaju, možete izabrati savremeni dizajn i jednostavne linije. Kauč je racionalno rješenje, a, ukoliko vam prostor dozvoljava, možete ostvariti i poseban kutak za sjedenje, npr. dvije male fotelje sa stolom. Izbor boja i materijala je širok i vrlo je važno ostvariti sklad u prostoru.

Nadam se kako će Vam ponuđene fotografije poslužiti kao inspiracija za uređenje dnevnog boravka... Svi proizvodi na fotografijama mogu se naći na tržištu BiH, a naš tim arhitekata Vam stoji na raspolaganju za dodatne informacije, kao i detaljan dizajn Vašeg enterijera.

Fotografije korištene kao ilustracije ideja u ovom članku vlasništvo su njihovih uvaženih vlasnika.

Izvor fotografija: http://www.belavida.ba