Kakav oblik kuhinje najviše odgovara predviđenom prostoru zavisi od nekoliko faktora. Ipak, neke od najčešćih kuhinjskih organizacija jesu one orijentisane na jednom zidu, sa ostrvom, kao i L kuhinje. Upravo je L kuhinju naša stručna saradnica Lejla Tanović savjetovala Juliji kao optimalno rješenje.

 

.................................................................................

Poštovani,

naišla sam na Vašu stranicu prošle godine, kad smo započeli uređenje našeg stana i već od onda želim Vaš savjet. Naime, treba mi savjet vezan za kuhinju. Izabrala sam materijale, ali nikako se ne mogu odlučiti za raspored. Da li od zida do zida, u L, sa otokom? Prostor ima oko 25m² i namijenjen je za kuhinju/blagovaonu i dnevni boravak.

Htjela bih modernu kuhinju sa dosta radne površine, ali da ne ulazi previše u prostor dnevnog boravka i blagovaone. Materijali za kuhinju su visoki sjaj akril boja bisera (perla), za fronte i orah milano (iveral), smećkasto-siva za radnu ploču.

Na pod ide parket - izbijeljeni hrast, stan je u potkrovlju i na stropu su postavljene grede za ljepši ambijent. Sav ostali namještaj planiram raditi po mjeri u bijeloj ili krem boji, zidovi za sada ostaju bijeli ali planiram, na barem jedan zid, zalijepiti tapete (možda iza regala za televizor). Želim da stan odiše toplinom i da bude dosta cvijeća, pošto je na sunčanoj strani. Za sada smo samo ja i moj partner, ali uskoro planiramo i djecu...


Evo nadam se da sam dala sve podatke i u prilogu šaljem skice prostora i par fotografija.


Hvala unaprijed,

Julija Kačan

 


Poštovana Julija,

uređeno potkrovlje je idealno mjesto gdje se može udružiti krovna konstrukcija od golih greda sa savremenim namještajem i funkcionalnom kuhinjom. Svjetlo igra važnu ulogu u dekoru kao i osjećaju prostora.

Važnost prirodnog svjetla
Prozorski otvori u Vašem domu omogućavaju dnevnom svjetlu da istakne drvene grede i zidove. Uvijek je važno da se očuva prirodno svjetlo i da se pojača njegov intenzitet ako je nedovoljno. Npr. postavljanje šupljikavih pregrada i zastakljenih vrata koje odvajaju dvije odaje. Možete koristiti različite tehnike oblaganja zidova, npr. samo jedan zid u dnevnom boravku rustikalno dekorisati. Trpezarijski sto i stolice Vam predlažem da budu od prirodnog drveta a ugaoni dio za sjedenje u bež boji.



Najracionalniji izbor kuhinje: ”L” oblik

Pri projektovanju kuhinje trebate obratiti pažnju na radnu zonu: Prilikom pravljenja rasporeda kuhinjskih elemenata, planiranje kuhinje zasniva se na principu „radnog trougla“, koji podrazumijeva tri osnovne aktivnosti u kuhinji: pripremanje hrane, kuhanje (termička obrada) i pranje. Potrebno je ostvariti dovoljno prostora za slobodno i komforno kretanje u kuhinji.

U Vašem slučaju, najracionalnije bi bilo planirati kuhinju u obliku slova „L“ sa pultom, gdje je radni prostor optimizovan i osigurava Vam da je sve pri ruci. Trebate pravilno dimenzionirati elemente i ostvariti pravilan raspored kuhinje.

S obzirom da je Vaša buduća kuhinja u obliku slova „L“, optimalna distanca između paralelno postavljenih elemenata je 120 cm, da bi mogli obavljati sve aktivnosti u kuhinji i da se svi elementi mogu neometano otvarati.

Prema tlocrtu koji ste poslali, kuhinju bi bilo najbolje smjestiti u prostor dimenzija 225x335cm. Na taj način biste dobili dosta radne površine, a kuhinja ne bi previše ulazila u prostor dnevnog boravka i trpezarije.
Trebate obratiti pažnju na radnu ploču u kuhinji, debljine se kreću i do 80 mm u zavisnosti od proizvođača. Folije kojima su obložene radne ploče dosta su otpornije od ostalih folija i otporne su na habanje i vlagu.



Navedene fotografije mogu Vam poslužiti kao inspiracija za uređenje Vašeg doma.
Svi elementi pločastog i tapaciranog namještaja, kao i dekorativne tehnike za oblaganje zidova,  prikazani na fotografijama mogu se naći na tržištu BiH. Neke firme imaju svoja predstavništva i u susjednim zemljama.
Naš tim arhitekata može Vam izraditi detaljne nacrte kuhinje, dnevnog boravka i trpezarije.

Lijep pozdrav!
Lejla Tanović, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba




I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.