Danas se kuhinje uglavnom rade po mjeri, odnosno prema dostupnom prostoru. Na šta obratiti pažnju pri uređenju kuhinja u manjim prostorijama i koje materijale koristiti - odgovarila je Lejla Tanović, mr arh - stručna saradnica našeg magazina.

.......................................................................................

Željela bih da mi pomognete kod uređenja kuhinje u stanu. Moja kuhinja je pravougaonog oblika,dim.4,20x2,20m sa izlazom na balkon. Naročito mi je bitan dizajn, odnosno boja kuhinje za koju mislim da bi trebala biti svijetla, zbog balkonske ploče iznad, a zbog koje nema dovoljno svjetla u prostoriji. Takođe i raspored kuhinjskih elemenata. Sadašnje stanje je da mi je frižider smješten uz šporet, što mi pravi problem otapanja. Nijedan element ne želim zadržati u kuhinji,odnosno bili bi novi i električni uređaji: frižider, šporet, mašina za suđe.

Lijep pozdrav i ugodan dan,
Sabira

......................................................................

Poštovana Sabira,

Ovdje se radi o linearnoj kuhinji, u obliku slova 'I' duž zida. Predlažem Vam da postavite prvo frižider, sudoper, mašinu za suđe, šporet i radnu površinu. Standardni modeli radnih ploča su široki 60 cm, a njihova dubina može biti smanjena. U Vašem slučaju dubina elemenata je 55 cm. Viseće elemente možete postaviti duž cijelog zida. Danas se kuhinje uglavnom rade po mjeri, prema dostupnom prostoru.

Za izradu kuhinja najčešće se koriste materijali iveral i mediapan. Pri dizajniranju Vaše kuhinje možete biti vrlo kreativni izborom materijala i boje.

Iveral od 18 mm se koristi za fronte. Folije kojm je obložen mogu biti jednobojne ili mogu imitirati teksturu drveta. Osim ovih, mat folija, dostupne su i sjajne ili rebraste folije, a procjenjuje se da iveral ima oko 200 različitih dekora.

Mediapan ploče koriste se za fronte, debljine 18/19 mm. Ni ovdje nećete imati problema sa izborom, jer su u ponudi palete boja sa preko 500 različitih tonova. Površine od mediapana su otporne na vlagu i masnoću, a završni sloj može biti realizovan i u visokom sjaju, što pruža luksuzan izgled kuhinje. Oba materijala možete lako kombinovati sa staklom.

Kada su boje u pitanju, kuhinju možete učiniti jednostavnijom i prozračnijom koristeći svjetlije nijanse ili se, pak, odlučiti za kontrast.

Na slikama su prikazane kuhinje od mediapana sa završnim slojem visokog sjaja u kombinacijama narandžaste i crne, odnosno crvene boje.

Kako bismo dodatno olakšali proces realizacije, fotografije kuhinja su preuzete od proizvođača pločastog namještaja dostupnom na bh. tržištu. Za detaljan projekat i dodatne savjete za uređenje Vaše kuhinje možete se obratiti našem timu arhitekata.

Lijep pozdrav,
Lejla Tanović, mr arh

Izvor fotografija

http://www.belavida.ba/bela-vida-info/mraz-na-prozoru/foto-galerija
http://www.domavija.ba/kuhinja/kuhinje-po-narudzbi/kuhinja-orange-black-detail
http://www.domavija.ba/kuhinja/kuhinje-po-narudzbi/kuhinja-orange-detail
http://www.domavija.ba/kuhinja/kuhinje-po-narudzbi/gloss-red-detail