U stanu naših čitalaca preovladava bijela i siva boja, te je za oživljavanje enterijera potrebna intervencija u vidu dodavanja vedrijih tonova i dekorativnih elemenata. Stručna saradnica Enterijer.ba Lejla Tanović savjetuje kako uz moderne štofove, foto tapete i mnogo detalja postići željeni efekat.


..................................................................................

 

Poštovanje!

Mi smo mladi (novopečeni) bračni par iz Kaknja. Tek smo renovirali stan i namjestili ga po svojim željama i mogućnostima. Sada bismo ga htjeli malo 'uveseliti' bojama, ukrasima i slično, tako da bi nam dobrodošla ideja vašeg stručnog tima.

Obraćamo vam se s nadom da ćete nam pomoći oko izbora boja i materijalizacije. U prilogu vam šaljemo projekat našeg stana, kao i fotografije dnevnog boravka i spavaće sobe.

Stan je ukupne veličine 38 kvadratnih metara i, kao sto vidite u prilogu, trpezariju smo pregradili da bi smo dobili manju kuhinju i spavaću sobu. Balkon smo zagradili da bismo dobili veći dnevni boravak s trpezarijom. Mi bismo voljeli ako možete da nam pomogete oko dnevnog boravka i spavaće sobe - kakve ukrase da ubacimo, a da oživimo prostor jer kao što vidite na slikama u dnevnom boravku nam preovladava bijela i siva boja i zaista nam fali malo boje.

Što se tiče boja, mi preferiramo boju ciklame i tirkizno plavu, mada ne isključujemo ni neke druge boje. Zidovi su nam u bijeloj boji i njih ne bismo ni mijenjali. Dakle, mi bismo voljeli savjet vezano za boje, prostirke, zavjese, neke ukrase, te koja bi lampa odgovarala. Zidovi u dnevnom boravku, kao i u spavaćoj sobi su prazni i voljeli bismo staviti neke slike ili sat. Kako da ukrasimo barski stol koji nam se nalazi u dnu dnevne sobe?


Uglavnom, voljeli bismo atmosferu koja će nas prikazati kao mlade osobe pune ljubavi i veselja, a da pritom odiše glamurom, toplinom i da ovaj mali stan pretvorimo u iluziju velikih prostorija.

Iskreno se nadamo da vas nismo opteretili ovim pitanjima i željama.

Unaprijed zahvalni,    

Adnan & Šejla Dogdibegović


..................................................................................

Poštovana Šejla i Adnane,

Vaš enterijer odražava prije svega vaše sklonosti, zato je najvažnije da on nosi vaš pečat i da se vi u njemu dobro osjećate. Manjim intervencijama možete stvoriti lijep ambijent s obzirom da je vaš stan već namješten i da raspolažete namještajem koji vam može poslužiti kao osnova.

Življe boje zidova

Dnevni boravak i spavaća soba su opremljeni elegantnim namještajem, gdje dominira siva i bijela boja. Savremen izgled možete postići tako što ćete prostor „razbiti“ življim bojama zidova i tako istaći jednostavan namještaj pročišćenih linija.


Potrebno je da uspostavite sklad boja u enterijeru tako što ćete u sobu za dnevni boravak i spavaću sobu uvesti kontrastne boje, ali da su u skladu. Vodite računa o cjelini kada birate boje i tonove. Naprimjer, u spavaćoj sobi možete koristiti plavičaste tonove. Plava boja je hladna boja i prostorna cjelina djeluje uvećano. U dnevnom boravku možete koristiti crvenu boju ili boju ciklame koju preferirate, što će učiniti prostor mnogo toplijim.

Iskoristite dekorativne materijale

Potrebni su vam različiti dekorativni materijali koji bi osvježili vaš enterijer. To mogu biti tapete, fototapete, posteri, zidni satovi, folije, naljepnice, zavjese i štofovi, dekorativne slike i drugi ukrasni detalji.

Tapete nude raskošno raznovrsnu paletu boja, motiva i tekstura za dekorisanje zidova. Osim prema estetskim sklonostima, tapete možete odabrati i u vezi sa prirodom prostorije (dnevni boravak, spavaća soba...). Možete koristiti i farbe sa dekorativnim efektima koje nude vrlo raznovrsne kompozicije boja.

Promijenite postojeće zavjese

Možete odabrati ljepljive ili samoljepljive fototapete visoke kvalitete i rezolucije. Tako ćete uljepšati svoju spavaću sobu ili dnevni boravak i pretvoriti zidove u trodimenzionalne slike.

Predlažem vam da uskladite zavjese i štofove sa dekoracijom zidova u vašem enterijeru. Možete promijeniti postojeće zavjese, koje su inače neophodne za komfor, štite intimu doma, zaklanjaju od nepoželjnih pogleda i igraju važnu ulogu u unutrašnjoj dekoraciji gdje je izbor boja jako bitan.


 

Uspostavite harmoničan i elegantan izgled bez suvišnih detalja i pretjeranog dekorisanja. Navedene fotografije mogu vam poslužiti kao inspiracija za uređenje vašeg enterijera. Sav prikazani namještaj i dekorativni detalji mogu se naći na tržištu BiH. Naš tim arhitekata može vam pomoći u završetku opremanja vašeg enterijera i pomoći vam da ostvarite željenu atmosferu vašeg doma.

Lijep pozdrav!

Lejla Tanović, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori korištenih fotografija:

http://www.lignepure.com/default.aspx
http://www.lignepure.com/Collection/tabid/2183/cat/1/Default.aspx
http://www.decoraora.com/stolnjaci.php
http://www.decoraora.com/

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.