Kada se uređuje stan u kojem će živjeti cijela porodica, bitno je razmišljati i o estetici, ali i o funkcionalnosti. Naša čitaoci imaju dvoje djece i u obzir ne dolaze svijetli tonovi namještaja. Evo šta je u ovom slučaju savjetovala Lejla Tanović, stručna saradnica Enterijer.ba.

..................................................................................


Poštovani,

šaljem vam upit vezan za moj dnevni boravak. Dnevni boravak je sastavljen sa trpezarijom i kuhinjom. Pretpostavljam da će stan biti okrečen u bijelo. Mislila sam ga ostaviti u toj boji ili eventualno nešto uraditi sa zidom gdje bi bio regal sa TV-om.

Već sam to viđala na fotografijama i sviđa mi se. Lično mi se dopadaju neki detalji na zidu kao dekorativne police ili nešto drugo.

Kuhinju bih voljela malo odvojiti šankom. U trpezariji bih, također, osim stola i stolica, ukoliko bi odgovaralo, stavila još neki komad namještaja.

Sve smo to mislili obojiti u nijanse smeđe boje. Imamo dvoje male djece tako da o nekim presvijetlim nijansama ne bih ni razmišljala. Funkcionalno i moderno - ove dvije karakteristike su bitne, prije svega.

Voljela bih imati malo veći stol sa nekim ladicama ispod. Vama ipak prepuštam izbor i ideje.

Unaprijed hvala!  

Lijep pozdrav,

Sabrina



..................................................................................



Poštovana Sabrina,

dnevna soba i trpezarija su prostorije koje koriste gotovo svi ukućani podjednako. To je mjesto u kojem je u isto vrijeme više generacija, sa različitim funkcijama - odmaranje, objedovanje, igra, kao i primanje gostiju - što predstavlja ogledalo doma.

 

Poigrajte se kontrastima

S obzirom da želite da namještaj u sobi za dnevni boravak bude u tamnijim nijansama smeđe boje, slažem se sa Vama da zidovi budu ofarbani u bijelu boju. Da biste oživjeli neku prostoriju uputno je da se poigrate kombinacijom kontrastnih boja. Kada stavite jednu živu boju pored bijele, istaći ćete njihovu tonsku razliku. Predlažem Vam da ofarbate jedan zid u dnevnom boravku, gdje se nalazi TV i police u zelenu boju (sa dekorativnim efektom ili u vidu tapeta) koja se slaže sa bijelom bojom zidova i smeđom bojom namještaja. Na taj način stvarate kontrast i oživljavate prostor.



Mnogo izbora za moderan dom

Materijali koji se koriste za izradu namještaja su raznovrsni. Možete odlučiti da li želite raditi namještaj po mjeri ili odabrati već gotove prizvode.

Danas na tržistu imate širok izbor savremenih pločastih materijala, oplemenjenu ivericu-univer, MDF- mediapan, HDF, furnir, kombinacije sa raznim vrstama stakla, pleksiglas, i tako dalje, koji se mogu koristiti i kombinirati za izradu namještaja u dnevnom boravku, trpezariji, kuhinji i ostalim prostorijama u stanu.



Pravilan raspored kuhinjskih elemenata je bitan

Prema raspoloživom obliku kuhinjskog prostora, možete odabrati različite vrste ugradbenih elemenata. U Vašem slučaju to bi bila kuhinja u obliku slova I, duž zida ili u L, duž dva susjedna uspravna zida. Bitan je pravilan raspored kuhinjskih elemenata koji će smanjiti nepotrebno kretanje.



Možete uvesti još vedrine u Vaš enterijer tako što ćete ostvariti mali kutak za sjedenje sa stolom i dvije stolice od polikarbonata, prozirne i jake crvene boje, savremenog oblika. Tople i hladne boje će Vam pomoći da promijenite doživljaj prostora igrajući se vizuelnim varijacijama koje Vam omogućava njihova razlika u tonovima.

Sve navedene fotografije pločastog i tapaciranog namještaja, kao i boje za dekoraciju zidova, koje Vam služe kao ideja za uređenje Vašeg enterijera mogu se naći na tržištu BiH. Sa mjerama koje date, naš tim arhitekata priprema planove koji Vam omogućavaju da realno sagledate budući uređeni prostor i olakšava Vam proces opremanja enterijera.

Pozdrav!

Lejla Tanović, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.