Stručna saradnica Enterijer.ba – Lejla Tanović ovoga puta savjetuje kako da na jeftin i jednostavan način osvježite svoj dnevni boravak. Ofarbajte stari namještaj, presvucite sofu novim štofom i okrečite zidove, te uživajte u rezultatima „sam svoj majstor“.

..................................................................................

Dobar dan, imam jednu molbu za Vas. Želela bih da osvežim svoj dnevni boravak. Da li biste mogli da mi date savet kako to da uradim (u koju boju da ga okrečim i slično).

Većinu stvari bih ostavila (zbog roditelja) uz mogućnost da ih malo uredim. Mnogo bi mi značilo da mi izađete u susret.

Šaljem Vam slike iz dva ugla moje dnevne sobe.

Hvala unapred!

Bojana Borić

..................................................................................

Poštovana Bojana,

stil koji preovladava u Vašem enterijeru možemo nazvati rustikalnim. Rustikalni stil obično je posljedica organizacije unutrašnjeg uređenja ostvarenog s porodičnim namještajem, a koji je krcat uspomenama. Takav dekor crpi svoje izvore iz vrlo stvarnih tradicija vraćajući u upotrebu predmete koji su se nekada koristili, kao dijelovi namještaja poput škrinja, kredenaca, trpezarijskih stolova bez kojih je nekada bio nezamisliv kućni enterijer.

Potrebno je izraziti osjećajnost rustikalnog stila, gdje uglavnom preovladava upotreba prirodnih materijala i starih predmeta i dijelova namještaja. U dnevnom boravaku koji je istovremeno trpezarija i salon, povezan sa kuhinjom, treba težiti da se stvori topla i prijatna atmosfera.

Kombinacijom rustike, uz primjenu tamnijih boja drvenog namještaja i hladnijih boja zidova, stvorit će se topao i prijatan enterijer.   

Predlažem Vam da promijenite prostor pomoću boje zidova, koji bi trebali biti u bijeloj boji. Iskoristite plavičastu boju ćilima koji zauzimaju veću površinu drvenog poda, kao ideju za korištenje plave boje pojedinih detalja enterijera.

Možete presvući sofu svijetlo plavim jednobojnim štofom. Također možete ofarbati stare dijelove namještaja koji nemaju vrijednosti ili nemaju karaktera, a kojima se treba dati neki dekorativni efekat, ističući njegove konture i reljef. Na jeftin i jednostavan način možete ukrasiti drveni namještaj lazurom, izbjeljivanjem ili bojenjem.

Nadam se da će Vam navedene fotografije poslužiti kao inspiracija za uređenje Vašeg enterijera.






Lejla Tanović, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija

www.decorreport.com                             
www.gradimo.hr                             
http://mojdom.dnevnik.si        
www.she.hr

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.