Želja da se spoje funkcionalnost i estetika dovela je našu čitateljku Anidu do Lejle Tanović, stručne saradnice Enterijer.ba. Lejla je na pitanje o izboru boje ormara i noćnih stolića u malom prostoru od 11m² odgovorila sa nekoliko zanimljivih prijedloga i rješenja.
..................................................................................


Poštovani,

Molim Vas da mi pomognete riješiti dilemu koja je u principu tehničke prirode.

Naime, imam spavaću sobu koja je 11m², parket hrastov, vrata također, a prozori bijeli PVC.


Za tu sobu imam jedino krevet čije su dimenzije 160x200, tamni hrast ( taj krevet mi sada diktira izbor boja i dezena svega ostalog u sobi).

Kako bih kompletirala sobu odlučila sam se na ugradbeni ormar, koji će biti smješten u jednom uglu sobe i dva noćna (minijaturna stolića zbog prostora).

Pitanje koje ja postavljam sama sebi, a i Vama je: kakve boje da budu ormar i noćni stolići?

Razmišljala sam o bijeloj da se uklopi u pozadinu bijelog zida, a i zbog prostora koji je poprilično skučen. Također sam razmišljala da cijeli ormar bude u ogledalu, jedino strane da budu u boji tamnog hrasta kao što je krevet. A ormarići da budu u boji kreveta. Ili postoji neka treća varijanta?

Molim Vas da mi pomognete da se odlučim za boju kako bih dobila što skladniju atmosferu u spavaćoj sobi.

Unaprijed zahvalna,

Anida Fazlić-Hadžić


..................................................................................

Poštovana Anida,

Možete izvesti vrlo savremen dizajn spavaće sobe iako se radi o maloj kvadraturi prostora.

Akcenat se daje na krevet, koji je u Vašem slučaju u boji tamnog hrasta. Danas se uglavnom dizajniraju bračni kreveti sa visokim uzglavljem, što im daje savremen izgled.


Kontrastne nijanse zida i kreveta

Bitno je da su u kontrastu zid iznad uzglavlja kreveta i sam krevet. Boja zida može biti bijela kako ste predložili, s obzirom da je krevet u boji tamnog hrasta. Zid možete dekorisati dekorativnim panoima i tako izbjeći monotoniju.

Savremen dizajn spavaćih soba je pročišćen i oslobođen detalja, sadrži jednostavne noćne ormariće i garderobere bez pretjerane dekorativnosti. Predlažem Vam da noćni ormarići budu u boji tamnog hrasta kao krevet.


Klizna vrata ormara podržavaju brojne kombinacije materijala i boja

Ugradbeni plakar sa kliznim vratima je veoma funkcionalno rješenje za Vašu spavaću sobu. Klizna vrata plakara mogu biti od različitih materijala, sa aluminijskim ili čeličnim profilima.

U Vašem slučaju klizna vrata mogu biti u kombinaciji panela bijele boje (skoro cijela površina vrata) i boje hrastovog drveta (samo jedna linija, npr. na sredini vrata) ili samo ogledala. Na tržištu je širok izbor materijala sa kojima se može postići elegantan i harmoničan izgled.   

Nadam se da će Vam pomoći neki od navedenih primjera.






Lejla Tanović, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.