U duhu novogodišnjih praznika, stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić odlučila je pokloniti idejno rješenje cijelog stana za našu čitateljku Sonju iz Istre koja nas redovno prati.

..........................................................................................................................................

Poštovani,

Pišem Vam iz Pazina u Istri. Redovno „kradem" Vaše ideje i oduševljena prijedlozima koje dajete. Molim da i meni pomognete. U prizemlju moje obiteljske kuće imam mali stan u koji se na proljeće želim preseliti. Postojeće stanje, u mjerilu, šaljem u privitku.

Stan je namijenjen za jednu osobu (48 godina).

Visina stana je 2.20 m, što me pomalo i „guši", te molim za savjet kako bojati strop i zidove da se stančić vizualno povisi. Trenutno sam stan uredila po nekom svom „guštu" i mogućnostima, a većinu namještaja koji vidite na slikama sam sama preuredila i farbala.

U enterijeru volim svijetle pastelne boje, a najviše bijelu boju.

Želja mi je:

  • preurediti prostor na način da eliminiram jedno od dva kupatila i eventualno dobijem još jednu spavaću sobu (nije uvjet, ali bi bilo lijepo kad bi mogla eventualne goste smjestiti zasebno, a ne u dnevni boravak)
  • otvoriti prozor dnevnog boravka prema travnjaku (staklena stijena) i napraviti terasu, a nadam se jednog dana i zimski vrt
  • negdje smjestiti jedan veći ormar (tako da izbjegnem gomilanje namještaja po stanu)

Molim Vas za idejno rješenje, a svaka ideja je dobrodošla.

U nadi da ću dobiti odgovor, srdačno Vas pozdravljm i unaprijed zahvaljujem.

Sonja Mijandrušić

............................................................................................................................................................................

Draga gospođo Sanja,

S obzirom da nam se javljate u vrijeme praznika i poklanjanja, dobre volje, ljubavi i radosti, odlučila sam za Vas pripremiti odgovor u vidu idejnog rješenja za čitav stan koji planirate opremati.

Nadam se da će moj odgovor pomoći da riješite sve nedoumice iz vašeg upita.

Prije svega želim da pohvalim vaš osjećaj za detalje – namještaj u "vintage" stilu, umjetnički radovi na zidovima, sklonost ka bijeloj boji - svakako su elementi koji prostoru daju Vaš lični pečat.

Postojeće stanje

Što se tiče prostorne organizacije, na osnovi koju Vam šaljem možete vidjeti prijedlog idejnog rješenja za Vaš stan. Na crtežu vidite da sam umjesto pomoćnog kupatila planirala jednu manju sobu, koja može služiti kao soba za čitanje, odmor i naravno kao gostinska kada imate goste.

S obzirom na manje dimenzije sobe, predlažem da se u opremanju odlučite za manji dvosjed koji se može razvlačiti po potrebi. U toj sobi možete smjestiti i veliki ormar – garderober izrađen po mjeri i sa rasporedom kako vam najviše odgovara.

Time biste riješili Vašu želju da većinu stvari odlažete na jednom mjestu i da ne zatrpavate ostatak stana velikim komadima namještaja.

Novoprojektovano stanje

Spavaća soba bila bi nešto manja, ali i dalje dovoljna da se smjesti veliki krevet i noćni ormarići. Ulaz u spavaću sobu, kao što vidite, bio bi iz dnevnog boravka, jer u ovoj varijanti radi bolje organizacije to se nameće kao optimalno rješenje.

Dnevni boravak bi po dimenzijama ostao nepromijenjen. Sa Vaših fotografija vidim da ste, vjerovatno u želji da imate pogled na travnjak, okrenuli sjedeću garnituru ka toj strani, ali s obzirom da je u pitanju ugaona garnitura malo većih dimenzija, time ste na neki način podijelili dnevni boravak i vizuelno ga umanjili.

Moj prijedlog je da, ukoliko vam to mogućnosti dozvoljavaju, u dnevni boravak stavite manju ugaonu garnituru, pozicioniranu kao na crtežu. U tom slučaju televizor biste mogli postaviti na stalak uz zid prema kuhinji, a zid gdje se sada nalazi TV ukloniti. Dobijate i pogled na travnjak, dosta svjetlosti jer ništa ne zaklanja prodor sunca u prostor, i dobru poziciju TV-a u odnosu na sjedenje. Trpezarijski sto i stolice mogu ostati na mjestu gdje ste ih i Vi pozicionirali.

Vaša želja, odnosno ideja da se prozor ka travnjaku "otvori" u vidu staklene stijene je odlična i time biste dodatno osvijetlili prostor, te na neki način vizuelno uveli prirodu u Vaš dom. Ukoliko to statika dozvoljava, a za to trebate konsultovati građevinskog inžinjera, svakako planirajte realizaciju i te intervencije.

S obzirom da planirate živjeti u ovom stanu, neophodno će Vam biti da imate dobro organizovanu kuhinju. Na crtežu možete vidjeti moj prijedlog rasporeda elemenata, koji se uklapa u postojeće instalacije (bar one koje se vide na vašim fotografijama).

Što se tiče vizuelnog proširenja prostora i povećanja visine stana, generalno se pridržavajte svijetlih boja, kao i do sada. Ono što trebate izbjegavati, jer smanjuje visinu prostora, su bordure pri vrhu zida, između plafona i zida, te velika razlika u boji zida i plafona.

Izbjegavajte elemente do plafona

Zatim, elementi namještaja ili dekoracije koji idu "od poda do plafona", jer kao takvi "odaju" stvarnu visinu prostora. Uopšteno, imajte na umu da u malim prostorima čak i malo veći komadi i elementi izgledaju preveliko, pa pokušajte proporcionalno postojećim dimenzijama da odaberete ostatak namještaja i dekoracije.

Fotografije sa postavki galerije Bela Vida sigurno će vam biti dobra inspiracija.

Nadam se da ćete uspjeti realizovati sve vaše želje po pitanju uređenja ovog stana, te da će Vam nova 2014. godina donijeti dobro zdravlje, sreću i samo ugodne momente u Vašem novom domu. Nastavite da nas pratite i dalje.

Želim Vam svako dobro,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica magazina Enterijer.ba