Stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić ponudila je rješenje našoj čitateljki Sanji kako napraviti još jednu sobu u stanu od 69 kvadrata.

............................................................................................................................

Poštovani,

Kao prvo hvala Vam na mogućnosti da postavim upit o uređenju stana o čemu uvijek imam velikih želja, ali isto tako ih ne znam realizirati. Najveću nedoumicu imam oko rasporeda prostorija i to zbog vječitog nedostatka prostora za život četvoročlane familije, pa je i moj upit vezan za to. Ujedno smatram da je dobar raspored prostorija glavni preduvjet dobro uređenog stana, i da je sve poslije toga samo nadogradnja.

Kao što sam rekla radi se o četvoročlanoj familiji sa dvoje djece (12 i 8) različitog spola, a postojeći stan, čiji vam tlocrt dostavljam ima 69 m2 i dvije spavaće sobe. Stan također ima dva balkona. Molim za savjet da li je i kako je moguće pregrađivanjem prostorija dobiti još jednu sobu, a bila bih zahvalna i kad bi mi preporučili firmu-majstora koji to mogu izvesti.

S poštovanjem,

Sanja Vidović

............................................................................................................................

Draga gospođo Sanja,

U potpunosti se slažem sa Vašim stavom da je dobra organizacija stana preduslov za dobro i lijepo uređenje enterijera, te da je u većini stanova nedostatak prostora stalni problem. Teorija na koju smo na neki način navikli jeste da je 60m2 dovoljno za četveročlanu porodicu, međutim praksa pokazuje sasvim drugu sliku. Pogotovo ako su djeca različitog pola i uzrasta, sasvim je prirodno da vremenom zahtijevaju neki svoj odvojeni prostor.

Analizirajući osnovu Vašeg stana došla sam do nekoliko zaključaka:

- Stan je podijeljen na dva jednaka dijela od čega polovinu zauzima dnevni dio sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom, a druga polovina namijenjena je noćnoj zoni – sobe, kupatilo, WC i balkon.

- Dva balkona koji svojom površinom odgovaraju trosobnim stanovima

- Kupatilo i odvojen WC, što se također češće sreće u većim stanovima

- Prilično prostrana kuhinja i trpezarija

- Hodnik koji zauzima procentualno dosta površine

- Longitudinalan dnevni boravak koji uz bilo koju varijantu namještaja i organizacije sjedenja ima "džepove" odnosno na neki način neiskorištene dijelove prostorije.

- 69m2 bi trebalo, naravno teoretski, da bude dovoljno za četiri člana porodice

- Najveći problem stana je jednostrana orijentacija, odnosno činjenica da samo sa jedne strane imamo prozore i osvjetljenje, a svaka od budućih soba i dnevni boravak bi trebali imati prirodnu svjetlost i provjetravanje.

Imajući u vidu vaše želje i ono čim raspolažete u smislu prostora, smatram da je u Vašem stanu moguće formirati još jednu sobicu – odnosno ukupno dvije male sobice za dvoje djece i spavaću sobu, a ostatak stana rasporediti u dnevni boravak, kuhinju, ulaznu zonu i kupatilo. Naravno, ova intervencija podrazumijeva značajno smanjenje dnevne zone stana, jer želite dodatnu sobu. U ovom slučaju treba da razmišljate u pravcu smanjenja kuhinje, odnosno spajanja kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka, tako da dnevna zona zauzme otprilike 40 % stana. Zatim, zatvaranjem jednog od balkona možete dobiti dodatni prostor, kao i ukidanjem odvojenog WC-a.

Ukoliko se odlučite na rekonstrukciju stana u ovom pravcu, trebate biti spremni na obimnije građevinske radove, jer izmještanje kuhinje i WC-a podrazumijeva i instalaterske radove. Isto tako trebate biti spremni i na kompromis između onoga što želite i onoga što se može izvesti. Ipak, prije bilo kakvih intervencija, trebate dobro definisati svoje želje, potrebe i navike stanovanja, i tek uz detaljno razrađeno idejno rješenje rekonstrukcije pristupiti radovima.

Uz odgovor Vam dostavljam i primjer rekonstrukcije stana (Rules Architects, Bratislava) gdje se u novoprojektovanoj osnovi vidi kako može izgledati dnevna zona sa objedinjenom kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom, te u zoni kupatila možete vidjeti dobro riješeno kupatilo i WC – zajedno, a ipak odvojeno.

 

Nadam se da će Vam moj savjet koristiti, a za sva dodatna pitanja i usluge, stojim vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija: en.rules.sk