Čitateljka Jasmina želi napraviti još jednu sobu u stanu u kojem živi sa suprugom i sinom. Stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić predložila je način na koji od lođe može napraviti dodatnu prostoriju.

.......................................................................................................

Poštovani,

šaljem vam tlocrt stana u kojem živimo suprug, sin (10) i ja. Potrebna nam je još jedna sobica koju bi namjestili kao spavaću, a sadašnju spavaću sobu bismo namjestili kao dječiju.

Planirali smo srušiti zid između kuhinje i lođe, a istu zatvoriti da bismo dobili na prostoru. Zid između dnevne sobe i hodnika je nosivi. Da li rušiti/pomjerati još neki od zidova?

Kolike bi bile minimalne dimenzije kuhinje sa osnovnim kuhinjskim elementima? Gdje smjestiti trpezarijski sto ili planirati kuhinjsko ostrvo (ne preferiramo šank)?

Kako smjestiti ugaonu garnituru u dnevnu sobu i staklenu vitrinu 200x60 koju bismo htjeli zadržati?

Unaprijed zahvaljujem na idejnom rješenju.

.......................................................................................................

Draga gospođo Jasmina,

zahvaljujem Vam na upitu i ukazanom povjerenju, te sa nadam da će vam moji savjeti pomoći. Kod adaptacije stanova veoma je teško zadovoljiti sve želje i potrebe korisnika, a da se zadrži isti broj prostorija ili isti kvalitet stanovanja.

Ukinite sve suvišne zidove

Generalno sam mišljenja da se u manjim stanovima "cjepkanjem" na više malih prostorija dobija utisak manje prostranosti i skučenosti, bez obzira što imate veći broj prostorija. Gledajući osnovu vašeg stana, prvo što bih Vam mogla predložiti jeste da razmislite o ukidanju svih suvišnih zidova između prostorija 1 i 3, 4 i 5, odnosno da na neki način otvorite i oslobodite prostor. Naveli ste da je zid između prostorije 1 i 4 nosivi. Naravno, taj zid biste zadržali, ali sa proširenim otvorom, koliko to statika dozvoljava.

U tom slučaju dobijate mjesto za kuhinjsko ostrvo ili trpezarijski stol. Postoji i druga opcija - otvor u tom zidu možete planirati i na mjestu između dnevne sobe i ostave (koju biste ukinuli), a postojeći zazidati, te tako dobiti jednu međuzonu za mali sklopivi trpezarijski stol.

Sudeći po vašem upitu vidim da razmišljate na jedan praktičan način i da Vam je bitnije dobiti dodatni prostor za dijete, nego imati izlaz na lođu. Zatvaranjem lođe svakako ćete dobiti dodatne kvadrate i samim tim mogućnost smještanja male sobice za spavanje, baš na tom mjestu. Ostatak postojeće kuhinje možete i dalje koristiti kao kuhinju, s tim da biste mogli ukinuti prezidu između kuhinje i dnevne sobe.

Ono što želim da Vam sugerišem u tom slučaju jeste da razmislite o pravljenju kliznih panela kojima biste odvojili prostor između nove spavaće sobe i dnevne. Panelima možete po potrebi razdvojiti kuhinju i dnevnu sobu, kada želite da se dešavanja u kuhinji ne vide. Naravno, dezen panela možete prilagoditi vašem stanu i od jedne nužne situacije napraviti detalj koji će "nositi" cijeli koncept uređenja doma.

Da biste odredili minimalnu dimenziju kuhinje morate znati šta želite da ona sadrži – sudoper dvodijelni ili jednodijelni, šporet, frižider, mašinu za suđe, koliko radne površine. Pri tome računajte da jedan kuhinjski element zauzima cca 60x60cm (šporet, frižider, mašina i slično, a sudoper sa ocjeđivačem otprilike 80x60cm.

Naravno, danas se kuhinje rade po mjeri i sav prostor se maksimalno iskoristi, a i aparati su prilagođeni manjim prostorima, te tako na tržištu imate i mašine za suđe od 45cm, šporete od cca 55 cm i slično.

Dobro razradite projekat

Ne zaboravite i na postojeće instalacije ukoliko ih ne želite izmještati, jer to je faktor koji često poremeti "sjajno" smišljene kuhinje, ako se previdi prilikom projektovanja.

U svakom slučaju, ukoliko pravite novu kuhinju po mjeri, veoma je bitno dobro razraditi projekat, znati šta ćete staviti unutra i maksimalno iskoristiti sve što prostor nudi.

Pozicija ugaone garniture zavisi od njenih dimenzija, te orijentacije sa koje strane je ugao. Stoga prije bilo kakvih intervencija sa zidovima dobro razmislite o tome gdje možete staviti garnituru, ukoliko ne želite da je mijenjate. Isto važi i za vitrinu. Njeno mjesto bi moglo biti ili uz zid skroz desno od ulaza u dnevnu sobu ili na dijelu zida / pregrade između dnevne dobe i spavaće sobe (zavisi kolika je visina vitrine).

Uz odgovor vam šaljem i nekoliko fotografija primjera upotrebe kliznih pregradnih panela na kojima možete vidjeti kako se mogu izvesti i uklopiti u prostor. Nadam se da će vam savjeti biti od pomoći.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, mr.arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Fotografije:

www.namestajdizajn.com
www.casa.co.rs
www.bravacasa.rs
www.ambijentdizajn.com
www.gradnja.rs
www.webgradnja.hr