Sezona krečenja, renoviranja i uređenja domova je u punom jeku. Kako prilagoditi i izmijeniti enterijer sa novim renoviranjem – uvijek je aktuelna tema i pitanje. Naša čitateljka imala je dvojbu oko boja u domu i organizacije prostora te je potražila pomoć od Biljane Radumilo, stručne saradnice Enterijer.ba.

..................................................................................


Poštovani, već dugo pratim stranicu Enterijer.ba i vidim da dajete zaista odlične ideje o preuređenju prostora, pa Vas molim da i meni pomognete oko uređenja dnevne sobe. Prostor smo nastojali prilagoditi potrebama naše porodice (muž, ja i naša petogodišnja djevojčica), ali nismo baš najbolje uspjeli u svom naumu te Vas molimo za pomoć.

Dimenzije dnevne sobe su 6 m x 3,5 m, tlocrt sa detaljnijim dimenzijama, sadašnjim rasporedom te slike namještaja Vam šaljem u prilogu.

Na tlocrtu sa sadašnjim rasporedom namještaja označila sam i mjesta utičnica, iako se uglavnom služimo produžnim kablovima. U prostoriji preovladavaju narandžasta, bijela, bež i smeđa boja.

Namještaj i tepih su bež i smeđe boje, na garnituri su narandžasti prekrivači. Stolarija i zidovi su bijeli osim zida iza TV-a i kompjutera koji je blijedonarandžast sa jarkonarandžastom pravougaonom slikom. Store su do poda, bijele, a na prozorima su narandžaste tinne roletne od bambusa. Pod je klasični lamelni hrastov parket.

Nismo u mogućnosti da mijenjamo namještaj, ali bi promjena narandžastih detalja došla u obzir u sve boje osim plave, roze i ljubičaste. Potrebno nam je da TV i kompjuter ostanu u blizini radi prijenosne slike, a i da kćerka ima svoj kutak u sobi.

Nadam se da ćete nam pomoći da funkcionalnije uredimo svoj prostor, a da uz to izgleda i ljepše.

Ovako nam izgleda kao da je sve nabacano bez nekog smisla i ljepote.

Budući da je već lijepo vrijeme spremamo se na godišnje krečenje i preuređenje pa se nadam Vašem brzom odgovoru.

Unaprijed i beskrajno zahvalna,
E.L.


..................................................................................


Tlocrt trenutno stanje

Poštovana Enisa,

prije svega, zahvaljujem Vam se na povjerenju, zaista nam mnogo znače Vaše pohvale i povratne informacije.

Postoje načini da osvježite Vašu dnevnu sobu i učinite boravak u njoj prijatnijim, a da pritom ne morate da potrošite mnogo novca. Bitni su detalji i malo kreativnosti.
Kupite lampu. Neka bude neobičnog oblika ili dezena. Bitno je samo da bude efektna. Ukrasne svijeće su, također, izvanredna opcija kako oplemeniti i učiniti Vaš prostor ugodnijim. Boje mogu da budu usklađene sa bojama u Vašem enterijeru, a ukoliko ste hrabriji eksperimentirajte sa kontrastima.





 

Uljepšajte zid slikama

Uljepšajte zid slikom. To ne mora da bude klasična slika koju je naslikao slikar. To može da bude zanimljiv poster koji ćete odštampati a zatim uramiti. Slobodno neka bude većeg formata. Ili izaberite više manjih slika koje će zajedno činiti cjelinu. To mogu da budu Vaše omiljene porodične fotografije koje ćete izraditi u istim ili različitim veličinama (pun pogodak su crno-bijele fotografije).

Preporuka je da se stavi akcenat na jedan zid u dnevnom boravku. U vašem slučaju to može biti zid iza garniture za sjedenje. „Poigrajte se“ kompozicijama fotografija kao i oblicima ramova. Primjeri koje sam pronašla za Vas neka posluže kao inspiracija.





Oplemenite pod zanimljivim tepihom

Kada je u pitanju raspored namještaja u Vašem dnevnom boravku pokušala sam da Vam pronađem što funkcionalnije rješenje. Trenutno imate TV pozicioniran tačno nasuprot prozora, što nije nikako dobro rješenje zbog refleksije u toku dana. Predlažem da ga premjestite na bočni zid (nasuprot garniture za sjedenje) jer ćete tako ostvariti i bolji vizuelni ugao. Na taj način Vaša kćerka će imati više mjesta za igru, bez da bude „ograničena“ garniturom za sjedenje kao što je to slučaj u trenutnom stanju.

Važan detalj u uređenju prostorije je svakako način na koji prekrivamo pod. Oplemenite kutak Vaše kćerke “interaktivnim” tepihom, koji osim osnovne namjene služi i za igru.





Pokušajte sa zelenom bojom

Mnogi će se složiti da je najefikasniji način da se doda boja u enterijeru tako što će se obojiti zidovi. Međutim, to ne mora da bude pravilo, postoji bezbroj zanimljivih načina da dodate boju i akcentujete bilo koji dio stana koji želite.

Zelena je boja koja simbolizuje mir, opuštanje i dobru energiju. Svijetlozeleni tonovi često se koriste za bojenje zidova i veoma su savremeni. Odlično će se uklopiti sa neutralnim bež i smeđim tonovima u Vašem domu. Možete čak da zadržite narandžaste detalje i date svom domu prepoznatljiv identitet.

Boja veseli, oraspoložuje, pobuđuje osjetila. Unesite malo proljetne svježine i optimizma u svoj dom. Neka cijeli prostor odiše osobnošću i neka reflektira Vašu unutarnju ljepotu. Slijedite svoju intuiciju, ne možete pogriješiti.





Nadam se da sam mojim idejama djelimično pomogla u procesu Vaše proljetne transformacije dnevne sobe.

S poštovanjem,
Biljana Radumilo, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba

 


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.