Čitateljka Jadranka i njen suprug Erhan žele da izvrše nekoliko intervencija u enterijeru, koje će biti ključne za krajnji efekat doživljaja doma. Od rasvjete, izbora boja, pa sve do kutka za djevojčicu – pitanja je mnogo. Biljana Radumilo, stručna saradnica Enterijer.ba spremno je dala odgovore na sve upite i pomogla pri rješenju nedoumica.

..................................................................................

Poštovanai,

supruga i ja već neko vrijeme pokušavamo naći prihvatljivo rješenje (što cjenovno, što da zadovolji naše potrebe) za našu dnevnu sobu. To je prostor u kojem ubjedljivo najviše boravimo tokom dana. U prilogu vam dostavljamo tlocrt sobe kao i fotografije trenutnog rasporeda.


Ono što u principu želimo je zadržati postojeći T+D+ F, sve ostalo se može mijenjati. Radi pomalo, barem po našem mišljenju, boje ugaone garniture koja nam se čini teška za kombinovanje, spremni smo i na stavljanje prekrivača. Postojeći stol nam se također dopada, ali smo i tu otvoreni za prijedloge. Planiramo skoru kupovinu LCD televizora koji smo zamislili da visi na zidu. Pošto imamo curicu od 4 godine potrebno je napraviti/zadržati neki kutak za nju i njene igračke.


Ono što želimo ovim promjenama postići je lijep i topao a u isto vrijeme i moderan prostor u kojem ćemo se i mi i naši gosti osjećati udobno i komforno. Postojeće zidne ukrase rado bismo zamijenili nekim printanim motivima ili naljepnicama. Tapete bi došle u obzir kao varijanta koja bi osvježila prostor, ali kao detalj ili samo na jednom zidu.


Prostorija ima dovoljno svjetla po danu ali nam uvečer treba dobro osvjetljenje, da li to postići lusterom sa više sijalica ili lusterom i nekoliko lampi - to također ostavljamo otvorenom opcijom.


Što se zavjesa tiče, tu smo razmišljali o opciji prozračne ili čipkane zavjese sa draperijom ali nismo sigurni koliko bi to, možda izgledalo kičasto.


Za boje nemamo nikakva ograničenja, čak smo spremni na eksperimente sve dok se to može kupiti u Sarajevu i dok se može gledati u boje bez zamora očiju. S obzirom da imamo malu kćerku, mišljenja smo da ni tepisi svijetlih i osjetljivih boja ne bi bili najbolje rješenje.


Svakako bismo pristali na manje intervencije u stanu/prostoriji kao što su eventualno pomjeranje otvora/vrata, rušenje dijela pregradnog zida.


U nadi da ćemo u što skorije vrijeme dobiti vaš odgovor,


Erhan, Lana i Jadranka Kulenović



..................................................................................


Poštovani,

dobro ste učinili odlučivši se za renoviranje vaše dnevne sobe, jer je trenutno stanje poprilično haotično. Pokušat ću da vam sa nekoliko korisnih savjeta ukažem na greške kod uređenja enterijera i samim tim riješim dileme koje trenutno imate.

 

Doživljaj namještaja u salonu i u domu

Svaki komad namještaja izgleda izvrsno u salonu, ali morate uzeti u obzir da vaša soba nije tako velika. Izmjerite svoj stambeni prostor te ga u skladu s tim i uredite. Manji prostor nemojte popunjavati nizom sitnih stvari. Konkretno vaš dnevni boravak je u potpunosti „zagušen“ mnoštvom detalja. Veći komadi namještaja, ali manje njih, zauzet će manje prostora. Zid radije ukrasite jednom velikom slikom nego mnoštvom malih okvira. To će djelovati kao dodatni prozor.





Tapete su idealno sredstvo za uklanjanje nedostataka

Metalizirane tapete savršene su za osvjetljavanje tamnog ambijenta kao i za stvaranje osjećaja postranosti u manjim prostorijama. Metalizirane boje za zidove su sjajnog, metalik svilenkastog efekta. Mogu da se toniraju u raznim bojama od svijetlih do tamnih. Površine urađene ovim bojama su jednobojne sa blagim kontrastima a u zavisnosti od ugla gledanja kontrasti mijenjaju nijansu. Ovakav dekorativni efekat primjenljiv je i u modernim i u klasičnim enterijerima.





TV postavljen na zid je odlična ušteda prostora

Kako ste naveli imate želju da LCD televizor postavite na zid. To je odlična varijanta kako uštedjeti prostor a istovremeno postići da vaš prostor zrači elegancijom.

Kada kupujete LCD TV, uređaj obično dolazi sa zidnim nosačima. Možete koristiti te dobivene nosače ili kupiti nove. Provjerite mjesto na zidu gdje želite montirati LCD TV.

Ovu vrstu televizije najbolje je gledati u uvjetima slabog svjetla. Uvjerite se da TV neće biti smješten tamo gdje postoje jaka osvjetljenja ili izravno nasuprot prozoru koji može baciti odraz na zaslonu ili gdje gledanje može biti ometano od strane drugih objekata i opreme u sobi. Odredite odgovarajuću visinu za gledanje kad se sjedi. Mogli biste upravo taj zid ukrasiti tapetom.





Kutak za djevojčicu

Sljedeća bitna stavka jeste kutak za vašu kćerku. Bilo bi dobro kada biste obezbijedili ormarić/komodu, gdje ćete izložiti omiljene predmete vaše djevojčice, ostatak možete da odložite u ukrasne kutije od kartona i po potrebi izvadite. Odlični su višefunkcionalni ormarići koji mogu da se rasklope i posluže i kao radni stol.





Žuta i zelena za živahno raspoloženje

Kada su u pitanju boje zidova, njih u prvom redu određuje osobni ukus i raspoloženje koje želite u određenoj prostoriji. S obzirom na to da ćete zadržati vašu garnituru bež boje, odlično će je „otvoriti“ zeleni tonovi koji stvaraju prirodno, živahno raspoloženje. Također žuta boja je boja radosti, sreće i sunca. Stimuliše nervni sistem i um i pomaže u širenju svijetle, srećne i vesele atmosfere. U psihologiji boja, žuta treba da se koristi u prostorijama koje ne dobijaju dovoljno sunca. Može odlično da se izbalansira pomoću ljubičaste boje.


Indirektna rasvjeta i originalan dizajn rasvjetnih tijela

Pored toga, na fotografijama koje ste mi poslali, vaš prostor djeluje poprilično taman. Loše osvijetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Rasvjeta treba biti organizovana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretnu i ugodnu rasvjetu. Različite efekte možete postići primjenom različitih lampi, ugradnjom indirektne rasvjete, primjenom originalnih rasvjetnih tijela u bojama itd. Centralna rasvjeta, kao jedina u prostoru, bit će jednolična i bez mogućnosti za naglaske i igre sa svjetlom.






Izaberite zavjese lakših materijala

Pri odabiru zavjesa, stolnjaka ili tkanine za tapeciranje, izbjegavajte teške nabore i resice. Jednostavne i čiste linije su bolje, a i skupljat će manje prašine. Ako ste skloni uzorcima i printovima, onda neka budu decentni, kako biste ih mogli povremeno prekriti. Sigurno je da zavjese velikim dijelom definišu karakter prostora, pa nije svejedno u kojem se prostoru i kakve zavjese (od kakvog materijala) postavljaju. Zavjese utječu na to koliko će sunčeve svjetlosti ući u dom, pa je za prostor dnevnog boravka ili kuhinje dobro birati zavjese od lakših, prozirnijih materijala.





Nadam se da sam vam bar djelimično pomogla u budućoj organizaciji vašeg životnog prostora.

S poštovanjem,

Biljana Radumilo, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.