Stručna saradnica Enterijer.ba - Biljana Radumilo dobila je zadatak da napravi bolju organizaciju prostora u stanu našeg čitatelja Saudina. Njegov novi stan trenutno posjeduje neracionalno iskorišten prostor, a evo kako on može znatno bolje da se iskoristi.

..................................................................................

Poštovana gospodo,

na vašoj stranici sam vidio da dajete savjete o uređenju stana, pa bih i sam trebao jedan savjet. Trebao bih useliti u novi stan (šaljem vam tlocrt stana), ali nisam nešto posebno oduševljen rasporedom prostorija u njemu. U tom stanu će živjeti nas troje: ja (1969), supruga (1976) i kćerka (1996).

Pristao bih na korekcije zidova, tim više jer želim imati i spavaću sobu, a i sobu za kćerku. Namještaj manje-više nije bitan, jer postojeći ću najvjerovatnije mijenjati (dobrodošao savjet i za kupovinu namještaja), a bijelu tehniku imam (štednjak, hladnjak, sudoper sa ugrađenom mašinom za pranje posuđa), kao i tehničke stvari (LCD, liniju, kućno kino i dva računara).

Boje (hmmmm), supruga voli kombinacije zelene i narandžaste, a kćerka plavu, mada nije ništa obavezno. Trenutno su u stanu bijeli zidovi.

Grijanje riješeno, radijatori se nalaze ispod prozora.


Unaprijed zahvalan za vaše utrošeno vrijeme,

Saudin Bajramović


..................................................................................

Poštovani,

prije svega, zahvaljujem Vam se na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam moji savjeti biti od koristi.

U slučaju ovog stana javlja se problem neracionalno iskorištenog prostora, kao što ste i sami primijetili. Neracionalno je iskorišten, prije svega, prostor kuhinje, pa bi prvi korak bio ukidanje zida između kuhinje i dnevnog boravka. Na taj način biste dobili dovoljno prostora za manju dječiju sobu. Kuhinja i trpezarija bi bile integrisane u dnevnoj sobi i sve zajedno bi predstavljalo dnevnu zonu u koju se ulazi direktno iz ulaznog hodnika.




 

Zanimljivo rješenje – pregradne police

Između kuhinje i dnevnog boravka predlažem postavljanje pregradnih polica koje dosežu do plafona (na taj način djelimično odvajate zone a i veoma su funkcionalne jer ih možete koristiti sa obje strane). Police su izuzetno praktični elementi namještaja – osim za odlaganje knjiga, dekorativnih predmeta, tehničkih uređaja, fotografija i drugih stvari, dekoriraju, pregrađuju i obogaćuju prostor u funkcionalnom i estetskom smislu.






Organizacija soba

Što se tiče funkcionalne organizacije soba, ona bi trebalo da bude što jednostavnija sa lakom i logičnom komunikacijom. U dječijoj sobi bi se našao standardni krevet dimenzija 90x200 cm i mali radni sto. Niša pored prozora (60x40 cm) može se iskoristiti za police ili čak mali ormar za odjeću.

Dalje, neophodno je transformisati organizaciju kupatila. Pomjera se zid između roditeljske sobe i kupatila kako bi se omogućio ulaz i više prostora za roditeljsku sobu, a kupatilo dobija više prostora smanjivanjem hodnika (koji u postojećem stanju zauzima višak prostora).


 

 

 

Boje i izbor odgovarajućih nijansi

Kada su u pitanju boje sve zavisi od vaših afiniteta, ali naravno na izbor boje utječu mnogi faktori stoga trebate biti pažljivi. Naveli ste da su omiljene boje Vaše supruge zelena i narandžasta, a Vaše ćerke plava, stoga ću vam dati nekoliko prijedloga u tom smjeru.

Zelena je boja relaksacije, odmora, svježine i elegancije. Asocira na prirodu i stoga unosi mir i harmoniju u prostor. Pogodna je za sve prostorije kojima je potrebna mirna nota. Stimuliše koncentraciju pa je dobra i za radne sobe.





Narandžasta je živahna boja. To je boja izlaska i zalaska sunca, boja raspoloženja i druženja. Širi pozitivnu vibraciju i uvodi interakciju u prostor, a pored toga otvara apetit za hranom pa je kao takva dobra za primjenu u kuhinjama, trpezarijama, prostorima za okupljanje ljudi.

Plava boja unosi osjećaj čistoće u prostor, čini ga prijatnim za boravak i idealna je za radne sobe i prostorije u kojima je potreban mir.


Detaljima unesite različite tonove u enterijer

U načelu ugodnije je boraviti u spavaćoj sobi s monohromatskom osnovom, nego u sobi u kojoj su zidovi, plafon i pod različito obojeni. Zadržite osnovne površine u sobi što je moguće jednostavnije. Uz pomoć presvlaka ili živopisno obojenih dijelova namještaja uvijek možete naknadno unijeti element boje.





Potrudila sam se da Vas mojim idejama usmjerim i djelimično riješim Vaše nedoumice. Nadam se da će Vam biti od koristi prilikom opremanja stana.

S poštovanjem,

Biljana Radumilo, d.i.a.

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izvor fotografija

www.uredidom.com
www.enterijer.rs
www.interiorideaz.com
www.gradnja.rs

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.