Naša čitateljka Mersiha želi da u svoju dnevnu sobu unese nijanse bijele, sive, ljubičaste i razmišlja o kombinaciji kamenog zida sa ovim bojama. U konačnoj odluci pomogla joj je Biljana Radumilo, stručna saradnica Enterijer.ba, svojim prijedlozima i zanimljivim primjerima fotografija. Biljana savjetuje bijelo–ljubičastu kombinaciju.
..................................................................................


Poštovani,

u svom, još neuseljenom stanu, u dnevnom boravku imam dva komada namještaja (tek kupljena), bijelu ugaonu (eko koža) garnituru Kalea i nisku komodu za TV, također, bijele boje. Šaljem Vam i tlocrt stana sa dimenzijama dnevnog boravka te sliku ugaone garniture (na slici je smeđe boje a moja je bijela).

U sklopu dnevnog boravka je i trpezarija. Klizna vrata između kuhinje i dnevnog boravka su skinuta i napravljena su obična vrata, a zid na kojem su bila ta klizna vrata planirala sam iskoristiti za TV i komodu.

Ono što bih ja željela da mi pomognete jeste izbor boja i komada namještaja za dnevni boravak. Meni se sviđa kombinacija sive, bijele i ljubičaste boje. Razmišljala sam i o nekoj tapeti ili kamenoj oblozi zida. Ne znam koje boje bi trebali da budu klub stol i trpezarijski stol i stolice, zavjese...

Hvala!

Mersiha


..................................................................................


Poštovana Mersiha,

jedan od prvih koraka pri uređivanju stambenog ili bilo kojeg drugog prostora je odabir boja za taj prostor. Nije dovoljno samo odabrati boju koja Vam je omiljena, jer svaka boja utječe na određeni način na psihu i raspoloženje.

Odabir boje zavisi od dosta faktora. Shodno veličini prostorije, osunčanosti tj. orijentaciji prema stranama svijeta, namjeni, visini plafona, stilu namještaja i efekta koji želimo da postignemo, biramo boju za određenu prostoriju. Također i nijanse boja unose različitu atmosferu. Mirniju notu u prostor unose svijetle nijanse neke boje, a dinamičniju notu tamne nijanse.


 

Odlična kombinacija ljubičasto-bijele

U Vašem upitu ste naveli kako Vam se sviđa kombinacija boja ljubičasto-bijelo-sivo, dakle hladni tonovi. Ljubičasta boja sama po sebi označava sofisticiranost, vjeru, ženstvenost. U kombinaciji sa bijelom, koja predstavlja svježinu, lakoću, dobrotu, savršena je za skoro svaku prostoriju u domu. Dnevna soba u ljubičasto-bijelim tonovima djelovat će veoma otmjeno.

Predlažem da samo jedan zid dnevnog boravka obojite ljubičastom a sve ostale bijelom bojom (isto važi i za tapete). U tom slučaju za dekoraciju (npr. jastuci, zavjese, prostirke) možete koristiti različite ljubičaste tonove. Klub sto i trpezarijski sto odlično će se uklopiti i u bijeloj i u crnoj boji, u zavisnosti od toga koje Vam boje preovladavaju u enterijeru. Ako dominira bijela nad ljubičastom predlažem sto u crnoj boji drveta i obrnuto.






Poigravanje bojama

Također, možete se i poigrati bojama. Neka u dnevnom boravku budu zastupljene sve nijanse ljubičaste boje, od najsvjetlije pa sve do najtamnijih tonova. Naravno, ovakav pristup odgovara osobama smjelijeg duha, koje žele eklektičan pristup uređenju svog doma. Preporuka je da se stavi akcenat na jedan dio sobe, a to zavisi od Vas koji ćete dio izabrati. Najčešće je to centralni zid, iza TV-uređaja ili neki istaknuti stub, kamin ili možda zid iza garniture za sjedenje, koji uglavnom zauzima centralno mjesto u dnevnom boravku.

Preporučljivo je da se akcentovana boja pojavi na još jednom detalju u sobi kao što je prekrivač ili jastučići ili neki drugi dekorativni komad. Ako je Vaš dom u neutralnim i svijetlim tonovima, što daje prostoru eleganciju i ugodnost, energičnost i svježinu unijet ćete s nekoliko detalja jarkih boja. Žuta i zelena odlično pristaju uz ljubičastu i roze, koje daju prostoru mekoću, romantičan i relaksirajući ugođaj.






Zanimljiva opeka i kamen u enterijeru

Kad je u pitanju oblaganje zidova opekom ili kamenom, to unosi u enterijer dodatnu toplinu i prijatnu atmosferu za stanovanje i notu istančanog ukusa za kvalitet, dugotrajnost i postojanost koju ovi materijali reflektuju. Obloga se može postavljati na neobrađen zid, a na već gotov zid ova vrsta obloge postavlja se preko mrežice. Zidne obloge od kamena ili opeke mogu dati zanimljive efekte u uređenju enterijera. Utisak dodatno pojačava način slaganja kamena ili opeke, vrsta spojnica, odabir boje i nijanse.

Kombinacije kamena ili opeke sa drvetom ili staklom daju vrhunska rješenja. Avangardno uvijek djeluje upotreba kamena ili opeke sa ultramodernim materijalima i detaljima. Može se koristiti za dekoraciju u svim prostorijama, počevši od dnevne sobe, spavaće sobe pa do kupatila i kuhinje. Obavezna je jedino umjerenost pri oblaganju zidova, jer u suprotnom se može opteretiti prostor i napraviti kontraefekat.






Pozdrav,

Biljana Radumilo, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvor fotografija


www.enterijer.rs
www.casaenterijeri.com
www.housetohome.co.uk

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.