Pri uređenju manjih stambenih prostora izostanak fizičkih pregrada kompenziramo mobilnim rješenjima, a među najpopularnijim su i otvorene' police.

U osnovi moderna polica za knjige, bez poleđinskog panela, rješenje je koje preddlaže i naš stručni saradnik, Damir Halilović, pri uređenju stambenog prostora od 37 m2.

.................................................................................

U prilogu Vam šaljem tlocrt stana u kojem sam crnom linijom pregradio prostor koji je predmet savjeta (prostor u kojem je nacrtana kuhinja i trpezarijski stol i koji iznosi cca. 10 m2). Potreban mi je savjet o modalitetima, načinu i vrsti pregrade tog dijela stana od ostalog dijela kao i savjet u vezi pretvaranja tog prostora u malu spavaću sobu (npr. sa namjenski izmjerenim i izrađenim namještajem recimo sa nekom mini ugaonom sečijom na razvlačenjeje gdje bi dobio još jednu malu sobu).

Mnogo Vam hvala na savjetu, odgovoru i profesionalizmu.

S poštovanjem, 
Elvir Rahmanović

......................................

Poštovani Elvire,

Kompozicija stana koji ste mi poslali je uska i dugačka. Stan je samo sa jedne strane osvijetljen, odnosno svjetlost dolazi iz prostorije koju želite da pregradite u dnevni boravak, stoga kompletno pregrađivanje prostora nije najbolje rješenje.

Ono što vam ja predlažem da razmislite o konceptu "open space" uređenja prostora. Suština  "open space" stanova je povezivanje svih svakodnevnih aktivnosti, tako da jedan prostor služi raznim namjenama. Ovakav vid enterijerskog koncepta je podjednako je primjenjljiv na najmanje prostore-garsonjere, kao i na prostrane stanove. U prilogu Vam dostavljam nekoliko opštih savjeta koje možete da primjenite u svom stanu:

Opredijelite se za zanimljive pregrade kao što su moderne police za knjige bez poleđinskog panela.

  • Dnevnu sobu definišite velikim tepihom,stočićem i garniturom
  • Namještaj od metala je zbog svoje optičke lakoće odličan izbor
  • Izbjegavajte tapete. Na zidovima "open space" stanova bolje izgledaju police za knjige ili odabrana umjetnička djela
  • Prostor za skladištenje je ovdje naročiti bitan . Zapamtite da nema pregrada iza kojih možete da sakrijete krš. Zato obezbjedite kredence,ormare i druge elemente.

 

U vašem slučaju smatram da bi se najbolje uklapala pregrada od polica za knjige bez poleđinskog panela bez vrata. Šaljem Vam nekoliko varijanti modernih polica za knjige.

Lijep pozdrav,
Damir Halilović dipl.ing.arh.

Izvori fotografija:
http://www.belavida.ba
http://www.welldonestuff.com
http://www.verodesign.it
http://www.houzz.com
http://www.homedepot.ca
http://www.apartmenttherapy.com