Moderni koncept stanovanja vrlo često briše granice između prostorija. Na koji način tretirati takve cjeline i koliku ulogu imaju boje u ovakvom modelu uređenja životnog prostora, odgovara naš stručni saradnik, Damir Halilović, dia

................................................................................

Poštovani,

Molila bi za savjet oko uređenja dnevnog boravka i terpezarije. Naime te dvije prostorije su povezane, između njih zid sa lukom na sredini (bez vrata). U dnevnom boravku su komoda za tv i sto venge boje (sto je sa debljim staklom), ugaona garnitura - kožna, smeđe boje. Tepih je bež sa nekim rijetkim smeđim detaljima, paravani bez boje. U terpezariji su stol i stolice također venge, ćilim je svjetlija siva sa crvenim krugom.

Željela bih bojama osvježiti prostor, pa ako mi možete pomoći i uputiti me koju boju da odaberem za zidove u ovim prostorijama. Htjela bih i, umjesto bež paravana, u dnevnom boravku staviti panel zavjese, ako mi možete savjetovati koju boju da uzmem ili kombinaciju dvije boje panela?

I naravno, kojim detaljima da razbijem trenutnu monotoniju u ovim prostorijama.

Hvala unaprijed na odgovoru i pomoći.

Mirela Pašić

..................................................................

Poštovana Mirela,

Malo je teže odgovoriti na Vaš upit bez priloženih slika prostora, ali potrudiću se da Vam što preciznije odgovorim na vaše dileme oko odabira prave boje za  dnevni boravak i trpezariju.

S obzirom da je većina Vašeg namještaja wenge boje (po mom mišljenju) postoje dve varijante boja kojima možete osvježiti prostor, a to su nježnija pistacija nijansa  i pastelno crvena boja, sve u kombinaciji sa bijelom.

Prilikom krečenja zidova trebate paziti da kontekstualno povežete te dvije prostorije i stvorite na taj način jedinstven ambijent, kao i to da plafon uvjek bude u svjetlijoj nijansi (ili bijeloj boji), kako bi prostorija vizuelno izgledala viša i prostranija.

Naravno, postoji mogućnost akcentovanja uz pomoć panel zavjesa u različitim bojama, ili fotografijama voljenih osoba na zidovima, nekom umjetničkom skulpturom, dizajnerskom lampom, jastucima u navedenim bojama... U prilogu Vam šaljem neke primjere rješenja prostora.

 

Srdačan pozdrav,

Damir Halilović dipl.ing.arh.
Stručni saradnik Enterijer.ba

Pri ilustrovanju rješenja korištene su fotografije, preuzete sa sljedećih adresa:

http://www.aluprotekt.hr/panel-zavjese/dekorativne-panel-zavjese/
http://3a-dekori.com/panel-zavjese.html
http://www.decohelp.com
http://www.hgtv.com
http://www.namjestajka.com