Ugostiteljski objekti su veoma rijetko planirani i kao životni prostor. Ipak, iz potrebe se rađaju i najkvalitetnija rješenja. Naš saradnik, Damir Halilović, prihvatio je izazov adaptacije bivšeg ugostiteljskog objekta potrebama života dvije osobe.

................................................................................

Poštovani,

Imam prostor od 33m2, koji je sve jedna prostorija, osim male kpaone.  Kupaona je riješena, dakle s njom nemamo problema.

Sve ostalo trebam smjestiti u ovu jednu prostoriju. Nismo još radili nikakve pregradne zidove, već smo za sada planirali prostor pregraditi namještajem. Odnosno npr. kuhinju šankom i sl. No, trebala bi savjet kako bi to bilo najbolje pregraditi i iskoristiti, sa zidovima ili namještajem, svejedno.

U prostoru će živjeti mama (37.g.) sa sinom 9 g.

Na jednoj strani su vrata i prozor, s obzirom da je to nekad bio lokal koji sad preuređujemo u naš životni prostor. Samohrana sam majka, pa nisam u mogućnosti financirati neke prevelike radove. Molim Vas za savjet.

U privitku Vam dostavljam ilustraciju gdje je označeno točno gdje je kupaona, a gdje bi bila kuhinja.

Unaprijed hvala,
Sanja

..................................................................

Poštovana  Sanja,

Posmatrajući   prostor koje je u stvari jedna garsonjera,na prvi pogled uočava se manjak insolacije prostorije. Prema tome,preporučuje da se u prostoriji ne nalaze nikakvi pregradi zidovi, kao i da se dio zida prostora pored ulaznih vrata zastakli kako bi se povećala osunčanost prostorije.

Ulazna zona:
Najveći problem malih stanova je manjak prostora za garderobu.To sam pokušao rješiti postavljanjem plakara od poda do plafona da bi omogućili maksimalnu iskorištenost prostora. Prostor za cipelar bi također mogao naći svoje mjesto u ulaznoj zoni ako predhodno nije predviđen u plakaru.

Kuhinja:
Kuhinja je predviđena u označenoj zoni zbog  već postojećih instalacija . Otvorenog  je tipa i organizovana kako bi korisnik sa što manje utrošene energije i  sa što manje nepotrebnih koraka izvršavao kuhinjske poslove. Pored sudopera predviđen je šank, koji ima dvojnu funkciju - predstavlja dodatni  radni prostor i, u produžetku, trpezarijski  stol sa 4 šank stolice.

Dnevni boravak:
Dnevni  boravak je zona za odmor i opuštanje. Od kuhinje je vizuelno odvojen  šankom, a u njemu se nalazi stočić, trosjed i fotelja. Elementi se lako transformišu u noćnu zonu jednostavnim razvlačenjem. U zoni dnevnog boravka je, također, predviđen i radni sto za školarca.

Kako bi prostor bio što udobniji za stanovanje, uvjek ga možete oplemeniti raznim predmetima , poput fotografija najmilijih, umjetničkih slika, rasvjete ili nečeg sličnog. U prilogu je i nekoliko slika sa mogućim varijantama namještaja i uređenja prostora.

Srdačan pozdrav,

Damir Halilović dipl.ing.arh.
Stručni saradnik Enterijer.ba

Pri ilustrovanju rješenja korištene su fotografije, preuzete sa sljedećih adresa:

http://www.designitalia.com
http://www.roomdesignguide.com
http://homedecoratingandesign.blogspot.com
http://homedecoratingandesign.blogspot.com
http://nicedecors.com