Naš čitalac Mario poslao je upit kroz koji želi da sazna kako najbolje adaptirati novi stan te koje grijanje izabrati. Stručna saradnica Enterijer.ba Azra Arnautović dala je svoje prijedloge i savjetovala poigravanje bojama u enterijeru.

..................................................................................

Poštovani,

kupio sam dvosoban stan u Mostaru od 70 m² sa nadogradnjom u roh-bau izvedbi od oko 30 m² koja se trenutno ne koristi.

Namjera mi je uraditi adaptaciju stana na način da se obje površine objedine u jedinstveni stambeni prostor u kojem bi mogli živjeti roditelji s dvoje djece (muško i žensko od 7 i 14 godina).

Stan je smješten na prvome katu dvokatne zgrade, sa strana zagrađen drugim stanovima, pa su mu cjelokupno otvorene samo njegova prednja i stražnja strana.

Ono što bih ja želio jeste da dobijem odvojeni dnevni i noćni dio stana u kojem bih mogao imati tri sobe te još jedan gostinjski toalet.

Što se tiče namještaja i vaših savjeta vezanih za opremanje, puštam vam na volju, samo neka bude što prozračniji i neka naginje minimalističkom principu.

Isto tako vas molim za savjet u vezi sa mogućim rješavanjem grijanja koje je sada strujno na strujnim konvektorima.

U prilogu vam šaljem skicu stana i skicu rješenja koje je po nekom mojem viđenju nacrtao moj prijatelj, a vas molim za stručni savjet.

S poštovanjem,

Mario Jurić

..................................................................................

Poštovani gospodine Jurić,

minimalizam je i dalje jedan od najpopularnijih stilova za koji se mnogi odlučuju kada razmišljaju o uređenju svog novog doma. Za njegovu popularnost i univerzalnost primjene uglavnom su zaslužne glavne karakteristike ovog stila – jednostavnost, čiste geometrijske linije, skromnost u odabiru palete boja te lišenost svih nepotrebnih detalja koji bi narušavali jedinstvenu harmoniju koju stvara takav prostor.


Egzotika orijentalnih enterijera

Međutim, veliki stanovi si mogu priuštiti više vidljivih stvari, pa čak i koketirati sa eklekticizmom (miješanjem stilova) koji je sve više u trendu. Ne bojte se boje!

Misterij i egzotičnost orijentalnih enterijera uvijek su “in”, tako da si možete dati oduška i sa „detaljima“: prozorski kapci od drveta ili trske, mreže protiv komaraca, lampioni od rižinog papira, stropni drveni ventilatori, vaze i lonci za cvijeće oslikani tradicionalnim motivima, dekorativne figurice od žada, rasvjetna tijela od tkanine ili papira i sl.


Zone stana

Novo rješenje koje ste nam poslali je dosta kvalitetno.

U prilogu Vam dostavljam zoning plana sa podjelom na javni i intimni dio stana te malo izmijenjenu dispoziciju prostorija s čišćim hodnim linijama.









Dvije varijante jednog stana

Ponuđena varijanta pretpostavlja komforan dnevni boravak te kuhinju koja je prostorom šanka odvojena od trpezarije i toaletom u javnom dijelu stana. Intimni dio rezervisan je za glavnu spavaću sobu sa deganžmanom, dvije klasične dječije sobe i kupatilo, dok u drugoj varijanti jedna dječija soba može po potrebi služiti za goste, s tim da bi tad u dječijoj sobi trebali imati krevet na sprat.





Strujni konvektori – zahvalno rješenje

Što se tiče grijanja, strujni konvektori čine se kao zahvalno rješenje: iskoristivost energije je maksimalna, održavanje jednostavno, cijena konkurentna, plaćanje po potrošnji, laka kontrola, a montaža, uz stručnu osobu, brza i jednostavna. Naravno uslov je dobro projektovana i izvedena termoizolacija stana, a s obzirom da se radi o "Roh-bau" izvedbi, vjerujem da to nije problem.

Sretno!

Azra Arnautović, dia

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.