Zbog nezahvalne orijentacije kuće i manjka svjetlosti naši čitaoci Mirza i Sabina postavili su pitanje Azri Arnautović, stručnoj saradnici Enterijer.ba o mogućim varijantama uređenja njihovog ličnog prostora. Azra je napravila rješenje i predložila bijelu boju, kao idealnu za ovakve enterijere.

..................................................................................

Poštovani,

potrebni su nam savjeti za uređenje donjeg sprata kuće. Kuća je na brdovitom terenu te je sprat sa istočne strane ukopan, a sa zapadne strane napravljen je nasip kako bi se dobio ravni prostor cca 1,5m u dužini kuće. Sa južne strane nalazi se kotlovnica za grijanje, a sa istočne natkrivena veranda u staklu, što je i ulaz u stan.

U uređenju prostora najveći problem predstavlja nam raspored prostorija jer su dimenzije kuće 8 x 4 m, što predstavlja izduženu varijantu zbog koje se trenutno ulazi iz sobe u sobu.

Preuređenjem prostora voljeli bismo dobiti racionalnije iskorišten prostor u kojem bismo imali: kuhinju, trpezariju, dnevni boravak, kupatilo i dvije spavaće sobe. S obzirom na to da je postojeća kvadratura mala, pored unutarnjeg pomjeranja zidova spremni smo i na nadogradnju. Naša vizija (skromna i nestručna :)) predviđa nadogradnju na istočnom dijelu na prostoru sadašnje verande, s mogućnošću nadogradnje etažno.  

Stan je namijenjen mladom bračnom paru, sa djecom u perspektivi. S obzirom na to da prvi put uređujemo prostor za naše potrebe još uvijek nemamo jasnu viziju stila uređenja interijera, te bismo voljeli dobiti i vaš slobodan prijedlog dizajna unutrašnjosti. Namjera nam je da napravimo ugodnu atmosferu i topli ambijent.

U prilogu maila dostavljamo vam tlocrt stana kako biste dobili potpuniju sliku.

Unaprijed hvala na razmatranju našeg zahtjeva :)

Lijep pozdrav

Mirza i Sabina

..................................................................................


Poštovani,

uistinu imate dosta nezahvalnu orijentaciju kuće. Dodatna otežavajuća okolnost jeste teren u padu, odnosno nedostatak prirodnog osvjetljenja.

U prilogu vam dostavljamo moguću varijantu rješenja, gdje smo što vjerodostojnije pokušali dati odgovor s obzirom na nedostatak informacija u upitu.

Prvi nivo pretpostavlja „javni dio“ stanovanja: kuhinju s trpezarijom i dnevni boravak. Kvadratura prostorije za kotlovnicu je nepotrebno velika; smanjivanjem biste dodatno olakšali rješenje dispozicije te na taj način kotlovnica može služiti i kao priručna ostava (vrata iz kuhinje).

Etaža se proteže iznad verande i dijela dnevnog boravka (do nosivog zida kotlovnice) i rezervisana je za „intimni dio“ stanovanja: dvije spavaće sobe sa kupatilom.





Bijelo! Manje je više posla.

Bijela boja dosta se koristi u savremenim enterijerima svih stilova. Bijeli enterijer daje iluziju većeg prostora i čini ga prozračnim. Međutim, uređenje enterijera u bijeloj boji ne mora nužno biti lako. Postoje određena pravila koja treba slijediti kako vaš dom ne bi bio pretjerano strog i sterilan.  

Slobodno se poigrajte bojama, bijela boja je savršena podloga i za isticanje detalja i dekorativnih elemenata čija će specifičnost doći do izražaja na ovoj neupadljivoj boji.

Ogledala su moćno psihološko oružje u borbi protiv skučenih i tamnih prostora. Primjena ogledala u pravoj veličini i na pravom mjestu je optička varka, koja djeluje potpuno stvarno - transformiše mali prostor u veliki.

Osim vizualnog povećanja prostora, ogledala mogu reflektirati dnevnu svjetlost i prenijeti je u tamnije dijelove. Na taj način ogledala djeluju i kao svjetlosni korektiv prostora; dobivaju novu ulogu koja zajedno s ostalim elementima opreme i namještaja stvara željeni ugođaj u prostoru (obratite pažnju na predmete koji će se u njemu reflektirati i pripazite na njihovo pozicioniranje).


Rasvjetna tijela u kombinaciji sa bojama

Međusobne utjecaje i efekte koje daju boje i svjetlost u kombinaciji, možete pojačati rasporedom i vrstom rasvjetnih tijela. Zahvaljujući njima oblikujemo atraktivne nematerijalne uzorke koji bolje naglašavaju teksture i površine predmeta u nekom prostoru, ali daju i dramatične vizualne rezultate pomoću igre svjetla i sjene, čime se definira ambijentalna atmosfera doma. Rasvjeta nije samo učinkovito sredstvo za tehničku manipulaciju prostorom, već su važni i njeni ostali učinci (arhitektonski, estetski i sl.)

S bijelom bojom sigurno ne možete pogriješiti. Ona je izuzetno elegantna, a uz to i pojačava efekat ostalih boja.

Srdačan pozdrav!

Azra Arnautović, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.