Prostorijama u kojima jedemo i održavamo ličnu higijenu potrebno je obratiti posebnu pažnju. Naša čitateljka Amra javila se sa nekoliko pitanja vezanih za renoviranje baš ovih cjelina, na šta je Azra Arnautović, stručna sradnica Enterijer.ba dala odgovor, sa nekoliko ponuđenih rješenja.

..................................................................................



Ćao, u fazi sam planiranja renoviranja stana. Pri tome treba riješiti kupatilo i kuhinju.

Kupatilo je malo bez prozora i u njega se mora ubaciti mašina za veš - postojeća (60X55). Njena trenutna pozicija je u udubljenju od 22 cm, koje je malo prošireno kako bi mašina mogla stati. Zid između kuhinje i kupatila je širok i zapravo predstavlja zid gdje su ugrađene cijevi, pa tako uz različit izmještaj cijevi moglo bi se dobiti nekih 20-ak cm širine.

Iza kupatila postoji garderober, koji trenutno predstavlja malu radnu prostoriju i ostavu i kroz koju ide cijev za ozračivanje kupatila na visini od 2,1 m. Moguće je eventualno pregraditi garderober da bi se dobio prilaz i iz kuhinje i tu staviti bojler koji je strujni (80l) i nalazi se trenutno iznad kade, na zidu prema kuhinji. Kako su ukućani prilično visoki, potrebno je malo više prostora u kadi/kabini, nego što je sada slučaj.

Što se kuhinje tiče, željela bih izmjestiti kuhanje na balkon kako se ne bi mirisi širili po kući, po mogućnosti i cijelu kuhinju. Također bih željela dobiti i prostor za neki kauč na kojem bi se moglo i ležati/spavati po potrebi. Trenutno je kuhinja organizovana dužinom zida prema kupatilu i ostatak je trpezarijski dio. Elementi kuhinje (ploča, šporet) su ugradbeni pa ih je moguće izmjestiti.

Spremni smo i na veće izmjene vode/struje/zidova kako bismo dobili funkcionalan prostor. Problem je što su zidovi između kuhinje-hodnika i kuhinje-kupatila nosivi pa ih nije moguće rušiti. Zidovi su inače betonski i vrlo tanki.

Balkon je trenutno zatvoren željeznim profilima koje ćemo izmijeniti u PVC tokom renoviranja.

Hvala na pomoći.

Pozdrav,

Amra


..................................................................................


Poštovana Amra,

u osnovi već imate stan sa dobro riješenom dispozicijom prostorija. Koliko kvadratura stana dozvoljava, javni i privatni dio su odvojeni, a kupatilo je dovoljno blizu i pristupačno, kako stanarima tako i gostima.


Dvije varijante rješenja kupatila

Insolacija prostorija je također dobra, izuzev u kupatilu. Prirodna ventilacija u kupatilu je nezamjenjiva.

Dostavljamo Vam dvije varijante rješenja kupatila i kuhinje. Prva varijanta sadrži kadu i dvojak pristup kupatilu: iz hodnika i spavaće sobe. Na taj način intima privatnog dijela stana je zagarantovana.  

Radni kutak je izmješten u dnevnu sobu, a kupatilo je dosta komforno i sa prirodnim osvjetljenjem. Savjetujemo da obratite posebnu pažnju na izbor kade. Funkcija kade je pružanje ugode, okupati se možete i u lavoru.

Obje varijante rješenja (prva pretpostavlja kadu, druga tuš-kabinu) imaju svoje kvalitete, a odabir zavisi od ukusa.





Novo doba kuhinje

Prošlo je vrijeme kada su kuhinje služile isključivo za kuhanje i pripremanje ručka. Kuhinja novog doba prilagođena je za druženje, čitanje literature ili gledanje omiljene TV-serije. Stoga je Vaš zahtjev za kaučem, odnosno prostorom za odmor potpuno razumljiv. Prva varijanta urađena je sa malim ugaonim kutkom za sjedenje i šankom sa dvije barske stolice.

Izmještanje kuhanja na balkon, odnosno zatvaranje balkona nikako nije dobra ideja. Balkon je dragocjen i nezamjenjiv prostor svakog doma, povećava vrijednost stana i kvalitetu života. Valovi ljetnih vrućina najlakše se prebrode uz sjedenje na balkonu, a vlastiti mini vrt omogućava stalni kontakt s prirodom.


Kvalitetna napa kao najbolje rješenje

S druge strane, minimalizam i geometrija dvije su stvari koje mogu opisati svaku modernu kuhinju. Asimetrija, korištenje umjetnih materijala (čelik, PVC, staklo, lak), novi materijali i tehnologija izrade omogućili su izradu elemenata koji se mogu prilagoditi i uklopiti u bilo koji prostor.

Boje nisu ograničene na osnovne tonove i paletu uzoraka s teksturom drveta. Slobodu u izboru proširila je ponuda napa, ploča za kuhanje, sudopera i ostalih uređaja. Na tržištu je veliki izbor kvalitetnih i dizajnersko odrađenih kuhinjskih napa koje savršeno sprečavaju širenje mirisa od kuhanja. Stoga je druga varijanta kuhinje klasično rješenje, s manjim trpezarijskim stolom i šank prostorom s jednom barskom stolicom.

Sretno!

Azra Arnautović, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.