Mali prostori ne izgledaju skladno u jakim i intenzivnim bojama, stoga je Azra Arnautović, stručna saradnica Enterijer.ba savjetovala našu čitateljku Slavicu da se u uređenju doma posluži kombinacijama svijetlih i hladnih tonova.

..................................................................................

Zdravo!

Potrebna mi je tvoja pomoć u vezi sa rasporedom nameštaja u dnevnoj sobi, trpezariji i spavaćoj sobi. Soba je široka 2,5m pa me interesuje da li staviti trosed ili neku ugaonu garnituru koja može služiti i za spavanje u dnevnoj, a ujedno imati funkcionalni prolaz za odlazak do terase.

Kuhinju sam sredila kombinacijom tamnobraon i oker. Ceo stan je okrečen u belo i vrata od soba su bele boje.

Unapred zahvalna Slavica


..................................................................................


Poštovana Slavice,

problem je u insolaciji i dubokim prostorijama u stanu. Prirodno osvjetljenje je samo sa jednog fasadnog zida, a radi se o uskim i dubokim prostorima, stoga treba voditi računa o dimenzijama elemenata za sjedenje, te o bojama u enterijeru.

 

Kombinujte hladnije i svjetlije tonove

Mali i uski prostori ne podnose napadne i intenzivne boje, pa savjetujemo korištenje hladnijih i svjetlijih tonova (s minimalnim kontrastima) koji bi vizualno korigovali dimenzije prostora.

U prilogu Vam dostavljamo dvije varijante rješenja dispozicije stana.


Prvi prijedlog uređenja

U prvoj varijanti dnevni boravak pretpostavlja i mali radni kutak sa priručnom bibliotekom. Kauč na razvlačenje (bijele ili sive boje) sa niskim staklenim stolom i tabureom čini prostor lakšim i prozračnijim. Prolaz do lođe je siguran. Trpezarijski stol, gabaritno, zauzeo bi mnogo prostora, pa savjetujemo šank sa dvije barske stolice.

S obzirom na to da je kuhinja u nijansama braon i oker boje, preporučujemo pastelne nijanse prostora „trpezarije“ koje bi bile gradacijski prijelaz ka svijetlom dnevnom boravku. Na taj način prostor kuhinje je gotovo fizički odvojen od sjedenja, a opet efektan i funkcionalan.

Ovakve umjerene kombinacije stvaraju uravnotežene ugođaje prostora, te toplinu koja se obično traži u enterijeru doma. Susjedna soba je sada multifunkcionalna, dopadljiva i sa mogućnošću brze transformacije u spavaću sobu.











Drugi prijedlog uređenja

Druga varijanta pretpostavlja klasičnu spavaću sobu s bračnim krevetom i prostorom za rad. Slobodnu zidnu plohu moguće je iskoristiti za veliko ogledalo koje će razigrati prostor, učiniti ga prijatnijim, atraktivnijim i većim. Nedostatak ovog rješenja su noćni ormarići i prigodni gardarobni plakar.

Bijeli enterijer dnevnog boravka daje iluziju većeg prostora i čini ga prozračnim.
Međusobne utjecaje i efekte koje daju boje i svjetlost u kombinaciji, možete pojačati rasporedom i vrstom rasvjetnih tijela.

Generalno, dizajn modernih enterijera je baziran na minimalizmu, koji je najčešće popraćen i minimalizmom u odabiru boja. Tu i tamo nađu se neki intenzivni detalji (što volumenom, što bojom - tepih, komad namještaja, ekscentrična lampa, figura, slika na zidu i sl.) koji daju notu osobenosti domu. Paleta trendovskih boja je široka - od „sigurne“ i „provjerene“ bijele, zatim boje bijele kafe, preko pastelnih boja nježno žute, narandžaste, zelene, do zemljanih boja.

Srećno!

Azra Arnautović, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.




I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.