Naša čitateljka Dragana renovira svoj dom i ima nekoliko dilema u uređenju, a jedna od njih je i odabir pločica za kupatilo u crno-bijelom dekoru. Stručna saradnica Enterijer.ba Milka Slijepčević potvrdila je da je ovaj kontrastni ton uvijek moderan, vrlo atraktivan te dala savjete o uređenju u tom smjeru.

.................................................................................

Poštovani!

Potreban mi je savjet za uređenje enterijera stana čiji Vam projekt šaljem u početnoj fazi, jer je sada srušena ostava i prošireno kupatilo (koje sada iznosi 2,6 x 1,84 m²), te treba da ugradimo i tuš kabinu i bide u odnosu na postojeće stanje. Treba mi ideja za pločice (željela bih neku kombinaciju u crno-bijeloj boji npr.).

Dalje, kuhinja, trpezarija i dnevni boravak su sada povećani (jer smo srušili pregradni zid sa velikom sobom) i dimenzije su 3,41 x 5,5 m². Koja vrata da zatvorimo, za ulazak u tu prostoriju?

Kuhinju ćemo poručiti po mjeri pa nam treba savjet za njen izgled. Prozor je trokrilni dužine 210 cm a visina od poda je 80 cm. Željela bih da imam modernu kuhinju u koju bih mogla da smjestim šporet, pećnicu, mašinu i frižider ugradbeni. Treba mi, također, i radni stol... A kao i svaka žena imam dosta suđa, pa mi treba što više prostora za odlaganje.   

Ako može neka ideja i projekt za kuhinju (da li bi možda mogla kuhinja ispod prozora) a u sklopu nje i stol za četiri osobe koji se po potrebi može razvući kada nam neko dođe. Mi smo četveročlana porodica (roditelji sa dvoje djece školskog uzrasta).

Soba od ulaza desno neće trpiti izmjene jer ćemo u nju smjestiti dječake.

Molila bih Vas ako možete biti ažurni jer nam je stan porušen, izlili smo podloge pa treba da planiramo ostalo a hitno nam je!

Unaprijed HVALA Vam puno jer u Trebinju nemamo stručnog dizajnera enterijera!

Molila bih Vas ako ste u mogućnosti da mi javite mailom kada će biti riješen moj problem!

S velikim poštovanjem,

Dragana Jokanović
Trebinje



.................................................................................


Poštovana gospođo Dragana,

crno-bijela kombinacija keramičkih pločica je vrlo atraktivna i Vašem kupatilu će dati moderan izgled. Na pod možete staviti kombinaciju obje boje u dvije različite dimenzije, sa preovlađujućom bijelom bojom. Što se tiče zidova kombinujte tako da, naprimjer, iznad WC školjke naglasite vertikalan potez slagajući 3-4 reda u jednoj boji cijelom visinom zida, a ostalo na tom zidu u drugoj boji.

Kod umivaonika i bidea možete naglasiti horizontalne poteze u visini iznad umivaonika. Pločice na zidovima možete staviti matirane, umjesto sjajnih, a isto tako, možete praviti kombinaciju glatkih i reljefnih.





Savjeti za prostraniji dnevni boravak

Što se tiče vrata za dnevni boravak moja sugestija je da zadržite otvor od vrata koja su pripadala kuhinji, ali sa drugačijim smjerom otvaranja nego što je na postojećem stanju, odnosno da se otvaraju prema dnevnom boravku. Za to Vam mogu poslužiti postojeća vrata sa dnevnog boravka koja ćete staviti na otvor od kuhinjskih vrata, a otvor od dnevne sobe možete zazidati i time dobiti prostraniji dnevni boravak. Ako Vam ovo izgleda komplikovano onda jednostavno zatvorite vrata kuhinje, a zadržite vrata dnevnog boravka. U svakom slučaju bitno je da Vam se vrata otvaraju tako da je pogled kod ulaska usmjeren prema dnevnom boravku a ne kuhinji.


Kuhinja sa dovoljno radnog prostora

Za kuhinju predlažem „П“ oblik, čime ćete dobiti dovoljnu radnu površinu, kao i elemente za odlaganje. Dio kuhinje možete smjestiti ispod prozora, što će Vam biti radna ploča visine 80 cm ispod koje će se naći ladice i štednjak na kraju. Sudoper predlažem da smjestite uz ugao kod zida sa kupatilom, da biste imali iz tog položaja vizure prema vani, a da, ipak, česma ne ometa normalno otvaranje prozora. Plakare možete staviti uz bočne zidove i to sa ugrađenim frižiderom i mašinu za suđe uz zid sa kupatilom, a ugrađenu pećnicu na suprotnom zidu.





Milka Slijepčević, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.