Garsonijera naše čitateljke Alise je mali prostor u kojem ona želi da stvori ugodnu atmosferu za stanovanje. Stručna saradnica Enterijer.ba – Milka Slijepčević dala je savjete o organizaciji prostora i uređenju, kao i o izboru boja i detalja u stanu.

.................................................................................


Pozdrav!

Evo šaljem vam upit za savjet oko uređenja moje garsonijere. Pošto je jako mala, veoma je teško postići željeni učinak!

Bila bih vam jako zahvalna ako biste mi pomogli!

Ja sam inače studentica farmacije.
Tu je i plan garsonijere!

Hvala

Alisa

.................................................................................


Poštovana Alisa,

kao što ste i sami rekli garsonijera je prilično mala, ali to nije prepreka da postane ugodan i vizuelno atraktivan sadržaj.

Nudim Vam dva varijanta rješenja koja se razlikuju, prije svega, u pogledu trpezarijskog stola. Kao studentu, od izuzetne važnosti Vam je radni sto sa dobrim osvjetljenjem, pa je on pozicioniran kod prozora.

Što se tiče zone za sjedenje predlažem sofu na razvlačenje, sa ladicama za odlaganje posteljine, što će Vam ujedno predstavljati i noćnu zonu. Zbog male površine najbolje rješenje za kuhinjski prostor je kuhinja L oblika, koja sadrži neophodne elemente. Predlažem mali frižider koji će stati ispod radne ploče, da biste dobili veću radnu površinu.     





 

Razlika između prve i druge varijante

U prvoj varijanti umjesto trpezarijskog stola postavljen je šank koji, ujedno, razdvaja zonu kuhinje od dnevnog boravka. Stolice možete birati takvog dizajna da ih koristite u dnevnoj zoni, ukoliko Vam se javi potreba za većim brojem mjesta za sjedenje. Komoda sa TV-om sadrži i garderobu, a možete uzeti one viseće elemente koji su kombinacija otvorenih i zatvorenih površina i kao takvi se mogu iskoristiti kako za odlaganje odjeće, tako i za odlaganje knjiga.

U drugoj varijanti trpezarijski sto za dvoje smješten je sa druge strane u odnosu na kuhinju. Kao vizuelna pregrada između dnevne i kuhinjske zone postavljena je polica sa otvorenim elementima, s tim što je poželjno da se ne zatrpava previše stvarima, da bi bio omogućen što veći prodor prirodnog svjetla u kuhinjski prostor.





Garsonijera – prostor bez prenatrpanosti

Zbog malih dimenzija hodnika u njega možete postaviti samo manji plakar za odlaganje kaputa i obuće.

Kod garsonijera najbitnije je da prostor ne izgleda pretrpano, tako da ne treba pretjerivati kod detalja.

Efekat većeg prostora možete postići staklenim reflektujućim površinama, koje se mogu naći na šanku ili na komodi. Isto tako, svijetle boje daju utisak većeg prostora. To ne znači da morate imati bijele zidove, ali bi bilo poželjno da su obojeni u svjetlije nijanse ili tapete.

Jako dobar efekat možete postići postavljanjem jedne velike slike na zid, recimo, iznad sofe, umjesto više malih. Također, možete na više mjesta postaviti svjetiljke, odnosno lampe, jer će rasuta svjetlost po zidovima stvoriti utisak većeg prostora.





S poštovanjem,

Milka Slijepčević, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija


•    www.indecorat.com
•    www.dighousedesign.com
•    www.infoteli.com
•    www.minimalisti.com      
•    www.forum.vrayforce4d.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.