Bez obzira imate li dovoljno novca da unajmite dizajnera enterijera ili jednostavno uživate u ideji da to uradite sami, dizajniranje sobe od nule može biti zastrašujuće za neupućene.

dizajnsavjeti1

Imajte na umu da je dizajn enterijera više umjetnost nego nauka i da ne postoje stroga pravila o tome kako urediti sobu. Ali ako tražite plan puta, ovaj vodič od početka do kraja pomoći će vam da vizualizirate sve korake potrebne da dizajnirate svoj prostor kao profesionalac.

 

1. Odredite atmosferu u prostoru

Umjesto da se pitate kako želite da vaš prostor izgleda, zapitajte se kako želite da se osjećate tu i dopustite da vas to vodi prema bojama, teksturama, izboru namještaja i dekoru. Lagana i prozračna zen oaza može sugerirati minimalan namještaj i prirodne materijale. Energetski, ležeran porodični prostor može uključivati ​​smjele boje i uzorke. Fokusiranje na raspoloženje, a ne na određeni stil ili trend pomoći će vam da stvorite eklektičan prostor koji odgovara vama.

dizajnsavjeti3

 

2. Pronađite inspiraciju

Pogledajte svoje omiljene kanale društvenih medija, časopise o dizajnu enterijera, knjige i web stranice za inspiraciju. Razmislite o mjestima na koja volite pobjeći i analizirajte zašto. Ako živite sami, ovo je prilika da se malo bolje upoznate. Ako živite s drugim ljudima, to je prilika da sarađujete u zajedničkom prostoru koji je ugodan svima.

 

3. Budite realni

Umjesto da težite nekoj aspirativnoj viziji kako mislite da bi vaš život trebao izgledati, dizajnirajte svoj prostor za način na koji živite sada. Ako imate razdraganu djecu ili kućne ljubimce, odaberite tkanine za presvlake i površine koje mogu podnijeti udarce, a i dalje izgledaju sjajno. Ako živite sami i rijetko se zabavljate, nema potrebe da smanjujete prostor postavljajući trpezarijski stol za šestoro. Ako radite od kuće, premjestite tu improvizovanu kancelariju u uglu dnevne sobe u slobodnu sobu koja se koristi samo tokom praznika. I prije nego što nešto kupite, osmislite realan budžet koji će vam pomoći da usput odredite prioritet potrošnje.

dizajnsavjeti2

 

4. Riješite se nereda

Ako preuređujete, počnite tako što ćete skloniti sve što ne koristite, ne trebate ili ne volite. Ako dizajnirate praznu sobu od nule, razmislite prije nego što nešto unesete. U svakom prostoru ima mjesta za lične stvari i stvari koje su važne, ali uspješan dizajn enterijera počinje prihvatanjem suštinskog i izgradnjom odatle.

 

5. Nacrtajte prostor

Postoji mnogo besplatnih online alata za dizajn soba i opcija softvera za dizajn doma ako želite napraviti tlocrt, ali planiranje prostora ne mora biti pretjerano tehničko.

Skicirajte ideje rasporeda na papiru ili označite smještaj namještaja molerskom trakom kako biste dobili osjećaj razmjera i protoka. Prije nego što kupite samo jedan komad namještaja, izmjerite svoj prostor. Mjerite dvaput. U suprotnom biste mogli otkriti da je sofa koju ste naručili prevelika da prođe kroz vaša ulazna vrata ili premala za vašu dnevnu sobu.

 

6. Odlučite se za paletu boja

Bilo da želite da ostane neutralan ili da razmišljate o privlačnoj paleti boja, rano odlučivanje će vam pomoći da stvorite kohezivan izgled. Neutralne sobe mogu se naglasiti dodacima koji se lako mijenjaju. Ako ste odlučili da želite da vaša soba bude oda zelenoj, ružičastoj ili plavoj, odaberite tri komplementarne nijanse kako biste je održali zanimljivom. Ako vam se sviđa izgled potpuno bijele sobe, pridržavanje nijansi bijele omogućava vam da s lakoćom pomiješate i uskladite stilove namještaja i razdoblja.

dizajnsavjeti5

 

7. Počnite sa završnim radovima

Ako ciljate na preobrazbu, a ne na preuređenje, razmislite o tome kako možete graditi na postojećim podovima, boji zidova i elementima prostorije kako biste uljepšali i personalizirali prostor bez renoviranja. Ako počinjete s praznom prostorijom, popravite podove, obojite zidove, dodajte pločice, tapete ili zidne panele ili instalirajte ormare prije nego što unesete namještaj i dodatke.

 

8. Odaberite komade na kojima će biti fokus

Kada dizajnirate dnevnu sobu, fokusirajte se na kauč, prije nego što kupite jastuke. Prvo kupite najveće i najskuplje stvari i ne štedite na kvalitetu za artikle koji se najviše koriste. Osim toga, kupovinom velikih i skupih stvari zadržat ćete realističan osjećaj za svoj budžet, ali i vizualizirati koliko prostora imate za dodatni namještaj nakon što su glavni komadi postavljeni.

 

9. Odaberite popratni namještaj

Nakon što odaberete savršenu sofu, počnite gledati stolove za kafu kako biste utvrdili koje veličine i stilovi se dobro uklapaju ili da li bi veliki tabure bolje funkcionirao. Ako ste u trpezariji odabrali rustikalni drveni stol, dodajte kontrast sa savremenim metalnim stolicama. Upotpunite moderno tapacirano uzglavlje sa starinskim osvjetljenjem ili noćnim ormarićima.

dizajnsavjeti4

 

10. Odaberite prostirke, zavjese i tekstil

Sada kada imate osjećaj kako se soba formira, možete odabrati prostirke, zavjese i tekstil kao što su posteljina, prekrivači i ukrasni jastuci koji će upotpuniti ostatak namještaja i dodati boju, teksturu i interes.

 

11. Osvijetlite prostor

Jedan od načina da uspješno dizajnirate sobu jeste obraćanje pažnje na rasvjetu. Maksimizirajte prirodno svjetlo tokom dana i dodajte mnoštvo slojevitih opcija za večer, od funkcionalnog, namjenskog osvjetljenja do toplih ambijentalnih stolnih lampi ili svijećnjaka, odnosno skulpturalne viseće rasvjete koja služi kao dekor.

Obavezno osvijetlite sva četiri ugla sobe kako biste izbjegli stvaranje sjena i promovisali osjećaj blagostanja nakon mraka.

 

12. Dekoracija

Sada kada imate sve neophodne stvari, napravite korak unazad i zapitajte se šta nedostaje. Odaberite i okačite umjetnine, fotografije ili ukrasna ogledala. Položite dodatne ukrasne jastuke i pokrivače.

Stilizirajte police i stolove s dizajnerskim knjigama, svijećama, ukrasnim predmetima, biljkama ili dragocjenim suvenirima. Ovo je vaša prilika da dodate teksturu putem ličnih detalja koji će oživjeti prostoriju i učiniti da se osjećate kao kod kuće.