Vrlo masno posuđe dobro čisti mješavina kastilnog sapuna i vode, a blender, u kojem ste obrađivali nešto masno, najlakše ćete oprati tako da ulijete u njega malo deterdženta i tople vode te ga uključite.

ciscenjemasnoce

Kako biste očistili masnoću s bilo koje površine u kuhinji posegnite za soda bikarbonom, limunom ili alkoholnim sirćetom. Soda u kombinaciji sa sokom od limuna ili sirćetom čuda čini kad je čistoća doma u pitanju - omekšavaju masne naslage pa ih je lakše očistiti. Pomažu i boraks, vodikov peroksid i kastilni sapun (sastoji se od maslinovog ulja, vode i pepela).

Kuhinjski ormarići

Naslage masnoće na kuhinjskim ormarićima najlakše ćete oprati pomoću soda bikarbone i limunovog soka. Prerežite limun, umočite ga u soda bikarbonu i time protrljajte kritične dijelove. Ili, pomiješajte limunov sok sa sodom da dobijete gustu smjesu pa time protrljajte naslage. Umjesto limuna možete koristiti alkoholno sirće.

Pločice i fuge

Masne pločice i fuge očistit ćete smjesom od vode, pola šoljice soda bikarbone, 1/3 šoljice soka od limuna i 1/4 šoljice alkoholnog sirćeta. Smjesa treba biti gusta pa količinu vode procijenite sami. Najprije u vodi otopite soda bikarbonu pa dodajte ostale sastojke.

Pomoću spužvice ili stare četkice za zube nanesite smjesu na prljavštinu i protrljajte. Ovom tekućinom trljajte površine pomoću spužvice ili stare četkice za zube. Na kraju isperite vrućom vodom.

Pločice će biti čiste i ako pomiješajte soda bikarbonu, boraks i vruću vodu u omjeru 2:1:1. Dobit ćete gustu smjesu.

Mikrovalna pećnica

Želite li očistiti masne ostatke hrane koji su se nataložili u unutrašnjosti mikrovalne pećnice napunite zdjelicu vodom, ubacite u nju nekoliko kriški limuna pa je stavite u mikrovalnu i uključite na minutu, dvije. Para koja nastaje tokom ovog procesa omekšava naslage pa ćete ih na kraju bez problema obrisati.

Posuđe

Vrlo masno posuđe dobro čisti mješavina kastilnog sapuna i vode, a blender u kojemu ste obrađivali nešto masno najlakše ćete oprati tako da ulijete u njega malo deterdženta i tople vode te ga uključite na 15-ak sekundi. Na kraju ga dobro isperite.

Trebate li očistiti masne naslage s tepsije, tada je najbolje da pomiješate soda bikarbonu i sirće, nanesete to na masnoću, ostavite i kasnije operete. Ova mješavina će omekšati naslage pa ćete ih lakše ukloniti.

Postoji još jedan način kako očistiti tepsiju bez puno ribanja. Nanesite soda bikarbonu po tepsiji pa na to pažljivo nanesite sloj vodikovog peroksida. Preko vodikovog peroksida posipajte sodu bikarbonu i ostavite da stoji oko dva sata, ovisno koliko je debeli sloj tvrdokorne prljavštine. Na kraju obrišite tepiju grubljom spužvom ili krpom pa isperite vodom.

Rerna

Za čišćenje rerne pomiješajte 100 grama sode bikarbone i kašičicu sirćeta, nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata otvorena 15 minuta. Isperite toplom vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise iz rerne.

Ukoliko se radi o većim i tvrdokornijim naslagama, tada napravite smjesu od šoljice soda bikarbone i trećine šoljice vode pa je nanesite na cijelu unutrašnjost pećnice, uključujući i unutrašnje staklo.

Ostavite da odstoji preko noći pa pošpricajte sirćetom. Zatim istrljajte cijelu pećnicu krpom i toplom vodom. Deblje naslage ostružite starim nožem, ići će lakše jer su soda i sirće omekšali naslage. Na kraju sve ponovo dobro prebrišite krpom od mikrofibre koju ste prethodno namočili u vruću vodu.

Daska za rezanje

Ne zaboravite drvenu dasku za rezanje, posebno ako na njoj obrađujete meso. Možete je očistiti na dva načina. Jedan je da nanesete alkoholno sirće, protrljate i ostavite deset minuta, a potom isperete vrućom vodom.

U drugoj varijanti posegnite za soda bikarbonom. Pospite sodu po dasci, potom to prelijte sirćetom, ostavite desetak minuta pa isperite vrućom vodom.

Želite li dezinfikovati drvenu dasku, pospite so po njoj, pa je istrljajte polovicom limuna. Na kraju je prebrišite. Istu stvar napravite povremeno i s plastičnom daskom.

Za čišćenje plastične daske od tvrdokornih mrlja napravite ovo - pomiješajte četiri litra vode sa 15 ml izbjeljivača. Uronite cijelu plastičnu dasku u to, ostavite oko 5 minuta i na kraju isperite.