Volite nakit? Imate mnogo naušnica koje biste voljeli držati na jednom mjestu, uredno složene i lako dostupne? Predstavljamo vam jednostavan način kako sami možete napraviti posebno i lijepo mjesto za držanje vaših naušnica.

okvirzanakit1

 

Materijal i postupak

Kao stalak za nakit, u ovom slučaju, poslužit će vam jedan obični stari okvir. Od dodatnog materijala trebat će vam tanja žica ili silk, malo akrilne boje po želji, nekoliko eksera ili pištolj za heftanje.

Da li ćete dodatno intervenisati na okviru zavisi od toga kakav okvir vam je pri ruci. Da biste postigli shabby chic ili otrcani šik efekat, obojite ga bijelom akrilnom bojom. Pređite po okviru samo jednim slojem boje, tako da dobijete starinski izgled, pri čemu će stara boja izbijati na površinu na nekim mjestima. Ofarban okvir ostavite da se sasvim osuši.

okvirzanakit3

Slijedeći korak je pričvršćivanje žice ili silka za okvir. Najlakši način da to učinite je uz pomoć pištolja za heftanje. S poleđine okvira raširite nit žice ili silka, presavijenu nekoliko puta da bi bila čvršća, i krajeve uheftajte za okvir. Ukoliko vam je ovaj pištolj nedostupan poslužite se ekserima. Odlučite koliki razmak ćete ostavljati između “štrikova” za naušnice i zabilježite grafitnom olovkom mjesto heftanja na okviru. Pazite da prostor između pričvršćenih žica nije premali da vam se naušnice ne bi zaplitale.

Kucnite nekoliko puta čekićem na spojeve žice i okvira da bi spoj bio što ravniji, bez izbočina na koje biste se mogli posjeći.

Složene i izložene

Preostaje vam još samo da skupite sve svoje naušnice i zabavite se slažući ih na novi stalak. Na kraju pronađite mjesto na kojem ćete izložiti uokviren nakit.

Ovaj okvir izgledat će divno postavljen na vaš toaletni stolić, komodu ili noćni ormarić u spavaćoj sobi.


okvirzanakit2

okvirzanakit4

okvirzanakit5

okvirzanakit6

okvirzanakit7