Španjolka Patricia Urquiola dobitnica je prestižne nagrade ”Dizajner godine”, čime je potvrdila i učvrstila svoje mjesto u samom vrhu svjetske dizajnerske scene.

..................................................................................








Neposredno prije otvaranja Sajma namještaja u Kölnu (14.-20. januara), njemački magazin A&W (Architektur & Wohnen) tradicionalno dodjeljuje nagradu ¨Dizajner godine¨.

Patricia Urquiola ovogodišnja je pobjednica, čiji nepogrješivi rukopis već cijelu deceniju postavlja trendove u uređenju enterijera. Gotovo da ne postoji elemenat opreme ili materijal kojim se ova izuzetna Španjolka do sada nije bavila: od sofe do slavine za vodu, od stolica do rasvjetnih tijela – tretirajući svaki od njih uvijek iznova neobično i osobeno. Njeni komadi namještaja su udobni i savršeno isproporcionirani, nezaobilazno upotpunjeni dozom ekstravagancije, maštovitim uzorcima i smjelim ornamentima.





 

Pomjeranje granica u dizajniranju

Italijani su joj dali nadimak ¨Hurikan¨ upravo zbog načina na koji vlada svjetskom dizajnerskom scenom. Na drugoj strani, i ona ističe da najradije radi za italijanske proizvođače koji rado eksperimentiraju i pomiču granice u poimanju dizajna.

Patricia Urquiola u svojim radovima brilijantno kombinira kulture i epohe, stvarajući postmoderne varijacije klasika koje će svoje mjesto zasigurno naći u enciklopedijama dizajna.



Autor: Aida Murtić