U periodu od 17. do 22. aprila 2012. održat će se međunarodno poznati Sajam namještaja u Milanu (Salone del Mobile Milano).

..................................................................................









Bijenale Euroluce, koje se održava u okviru Sajma, ove godine nije na repertoaru. Bez obzira na to, mladi dizajneri će i ovaj put prezentovati svoje projekte, od kojih su pojedini i iz područja rasvjete. Neki od najavljenih izlagača su dizajnerski dvojac Twodesigners, Emmanuele Bautheier te kompanija Pallucci.

 

Twodesigners predstavlja

Dizajnerski dvojac Twodesigners predstavit će svoju liniju Kork, koja podrazumijeva lampe, stoliće i kutije za odlaganje stvari, dok će se E. Bautheier ovaj put predstaviti samo sa modularnom lampom Fluxx.





Radi se o dva pomalo suprotna pristupa dizajnu rasvjetnih tijela. Fluxx poprima formu piksela (podsjećajući nas na Kundalinijevu Pixel lampu): nepravilni kvadrati emituju difuznu svjetlost. Izrađena je od pleksiglasa, koji lampi daje magličast izgled. Nasuprot tome, lampa iz seta Kork, kao primarni oblik ima oble forme, a materijali su kombinacija čelika i pluta.

Prilagođeni dizajn prošlosti

Treći najavljeni proizvod koji će biti izložen na ovogodišnjem sajmu je i dizajn kompanije Palluci, Bolle revisited. Radi se o prilagodbi dizajna serije lampi dizajnera Joe Colomba iz 1964. godine, koji je bio inspirisan svemirskom erom i tehnološkim napretkom tih godina.





Podna svjetiljka sastoji se od cjevaste strukture u ekstrudiranom glatkom metakrilatu, sa sedam vanjskih prstenova od aluminija, perforiranih i lakiranih crnim ili bijelim lakom. Prstenovi se mogu rotirati prema vlastitoj volji. Centralni dio sadrži dvije fluorescentne linearne lampe T5, sa niskim nivoom potrošnje od 80 W, dok se na gornjem dijelu svjetiljke nalazi jača sijalica od 100 W.

Autor: Vedrana Mujezinović


Izvor fotografija

www.twodesigners.be
www.belgiumisdesign.be/salonesatellite
www.designtoday.eu