Zaljubljenice u sukulente uvijek svojoj kolekciji rado dodaju neke nove primjerke, a jedan koji će se istaknuti svojom jedinstvenom pojavom zove se havorcija cooperi, odnosno prozirni ili dijamantni sukulent.

sukulent1

Radi se o spororastućem sukulentu porijeklom iz južne Afrike. Ta biljka ima sitne, mesnate listove koji rastu u rozetama i koji su dijelom prozirni, što biljci daje jedinstven izgled.

Upravo se zbog izgleda listova naziva i dijamantnim sukulentom, a njeno vrijeme cvatnje je proljeće i ljeto. Voli jako svijetle prostorije, ali ne voli direktno sunce. U svom prirodnom okruženju uglavnom se nalazi u djelimičnoj sjeni drveća, stijena ili drugih predmeta.

Preferira visoke ljetne temperature

Najviše će joj odgovarati boravak na prozoru na kojem će tokom dana imati barem tri do četiri sata jakog svjetla.

sukulent2

Iako preferira visoke ljetne temperature, uspijeva i na hladnijim temperaturama od oko deset Celzijevih stepeni. Ipak, pazite da temperatura na kojoj boravi ne bude niža od četiri stepena jer može doći do smrzavanja.

sukulent3

Što se tiče zalijevanja, tokom ljetnih mjeseci havorciju zalijevajte izdašno i ravnomjerno. Zemlja se između dva zalijevanja mora potpuno osušiti.

sukulent5

Tokom zimskih mjeseci biljku je dovoljno zalijevati jednom mjesečno. Obvezno pazite da se oko rozete ne skuplja voda.

sukulent7

Tokom ljetne sezone dohranjujte je gnojivom, a zimi ne. Pobrinite se da posuda u koju je posađena ima drenažne rupe.

Nije zahtjevna biljka 

Zaključno, havorcija cooperi nije zahtjevna biljka. Njeni zahtjevi slični su onima koje ima aloe vera. Najviše trebate paziti na prekomjerno zalijevanje. Pobrinite se da biljka nikada ne "sjedi" u previše vode duže vrijeme jer joj to može oštetiti korijenje.

sukulent4

Ako njeno lišće postane žuto ili bijelo, to je znak da je previše izložena direktnom suncu. S druge strane, ako njeno lišće počne blijedjeti, znači da ne dobija dovoljno svjetlosti.

sukulent6

I na kraju ono najbitnije. Ako toj biljci pružite dovoljno ljubavi, nagrada će biti jedinstven, dijamantni izgled.