Sjajni listovi nevjerovatnih boja, različitog oblika i veličina, čine kroton veličanstvenom i jednom od omiljenih sobnih biljaka.

kroton5

Kroton, botaničkog naziva Codiaeum Variegatum, potječe sa Polinezije, te je standardna pojava u tropskim krajevima, gdje u vrtovima može narasti u zimzelen grm visok šest metara.

U našim krajevima sasvim dobro uspijeva u saksijama i izgleda fenomenalno, bilo da se nalazi u kući tokom cijele godine ili na terasi od proljeća do jeseni.

Ljubitelj svjetlosti

Ova lijepa zimzelena biljka ima listove išarane žutim žilicama i zelenim, crvenim, ružičastim, bijelim, žutim ili smeđim šarama. Naličje lista je obično crvenkasto. Oblik lista varira od uskog, duguljastog, oblog, nazubljenog do kopljastog.

kroton2

Da bi zadržao sve svoje boje kroton mora biti postavljen na svijetlo mjesto i zaštićen od izravnih sunčevih zraka. Svjetlost hrani njegove boje i čini ga predivnim ukrasom u vašem domu.

Redovno zalijevanje

Posadite ga u tresetni supstrat i redovno zalijevajte, bar dva do tri puta sedmično, jer kroton voli vlagu, posebno u proljeće i ljeto. Višak vode iz podloška obavezno prospite nakon desetak minuta. Od jeseni zalijevajte oskudnije, mlakom vodom, ali ne dopustite da se zemlja potpuno isuši i povremeno ga prskajte ako je zrak suh.

kroton1

Biljku treba redovno prskati za vrijeme rasta mekom vodom i pri tome paziti da nije izložena sunčevim zracima, jer će na listovima ostati mrlje. Također je treba prihranjivati tekućim gnojivom za lisnate biljke i to svake dvije do tri sedmice.

Jednolična temperatura

Za pravilnu njegu krotona veoma je važna jednolična temperatura zraka i zemlje, zimi od 16 do 18 stepeni Celzijevih. Temperatura ne smije biti niža od 13 i viša od 27 stepeni. Također izbjegavajte mjesta koja su izložena propuhu!

kroton2

Temperaturne razlike uzrokovat će propadanje biljke i opadanje listova. Ako se to ipak desi biljku možete spasiti tako što ćete sredinom proljeća, u aprilu ili maju, podrezati stabljiku 8 do 12 centimetara od površine zemlje, što će potaći mlade izboje na rast. Odrezano mjesto zaprašite prahom drvenog uglja da biste spriječili istjecanje biljnog soka.

Razmnožava se u proljeće

U proljeće ili rano ljeto vrši se razmnožavanje biljke reznicama. Vršne izboje dugačke desetak centimetara, sa dva para listova, odrežite, zaprašite drvenim ugljem i zabodite u vlažnu zemlju, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se mlada biljka zakorijeni. Saksiju držite na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu.

kroton3

Pazite na nametnike kao što su štitaste uši i crveni pauk koji napadaju ovu biljku. Kroton dobro uspijeva i u mješanim nasadama gdje se posebno ističu njegove predivne boje listova. Starije biljke tokom ljeta cvjetaju neupadljivim, žućkastim cvjetićima.

Ova biljka nije teška za uzgoj ali zahtijeva određeno iskustvo i znanje. Ako se pravilno brinete o njoj krasit će vaš dom godinama.